De (duivelse) dame met de zonnehoed……

Wat een heerlijke vakantie was het weer op ons zo geliefde Kreta, samen met onze vrienden! Alleen maar positiviteit, op die dame met die zonnehoed na. Ik schat haar ergens tussen de 75 en 85 jaar oud, verzorgd en vriendelijk gezicht, met witte espradilles aan en een rieten zonnehoed op, kwam ze net na het ontbijt het terrein opgelopen. Ze was geen gast van het hotel, maar kwam op de beach bar van ons hotel af. Nam plaats aan de bar en we hoorden al snel gelach en plezier. Leuk en gezellig, tot dat….

Wij waren er met vrienden die er van houden bij het zwembad te liggen, in tegenstelling tot mijn partner en mij zelf, die het strand prefereren. Omdat ons hotel direct aan het strand ligt met het zwembad, besloten mijn partner en ik dus ook er maar eens een pool day van te maken, gezellig samen met onze vrienden en de zee dicht bij. We hadden ontbeten en gingen lekker uitbuiken op onze zon bedjes, een eindje van de poolbar af waar de dame met zonnehoed inmiddels haar plekje had gevonden. We hoorden de eigenaar en het personeel lol hebben met haar en ik dacht nog: “Wat fijn dat die mevrouw zich in haar eentje zo goed weet te vermaken”.

We lagen lekker te lezen en af en toe vielen onze luikjes loom dicht. We gingen lunchen en de dame met de zonnehoed deed lekker even een tukje op één van de zon bedden. Na de lunch weer uitbuiken en daarna  even lekker een duik genomen om af te koelen en hoppa weer lui en loom in het zonnetje op de bedjes plaats genomen. De late gezellige avond daarvoor, de maaltijd, de warmte en het briesje over ons heen maakten al snel dat we alle vier heerlijk in slaap vielen. Daar is vakantie immers ook voor. Maar de dame met de zonnehoed was inmiddels wakker en vol energie was zij aan het mee zingen met muziek van Demis Roussos. Het stoorde mij in eerste instantie niet echt, want ik heb geen hekel aan de muziek van Demis. Maar het volume van de dame met de hoed werd wel steeds krachtiger en begon een beetje op een soort gekrijs te lijken. Het is een gemoedelijk familie hotel waar het over het algemeen lekker rustig is, die dag was dit dus even niet het geval. Regelmatig schrok er iemand wakker van de bewuste dame, maar niemand reageerde verder negatief op een af en toe beetje geïrriteerd blikje na dan. Ze had lol, dus laat maar.

Ik ging wat te te drinken bestellen voor ons viertjes aan de bar en trok opeens haar aandacht. Ze lachte vriendelijk en vroeg waar ik vandaan kwam. Zij kwam zelf uit Denemarken vertelde ze. Al snel ging ze weer verder met het dollen met het personeel, met name het 15 jarige neefje van de eigenaren vond zij duidelijk heel erg leuk. Ik ging terug naar onze bedjes en liet haar verder voor wat ze was. Even kreeg ze het op haar heupen en begon te dansen en ging zelfs dansend en luid zingend de keuken in waar zij uiteraard niet welkom was. Ze nam vervolgens weer plaats aan de bar en al snel was de dame met de hoed zo hard aan het praten dat het meer op schreeuwen begon te lijken. Mijn vriendin en ik vroegen ons af tegen wie zij het nu had. De eigenaar was even zijn middag tukje aan het doen, dus die was het niet, het neefje waar ze zo gek mee was, zagen we niet en de eigenaresse stond achter de bar met een enig zins ongelukkig gezicht. Geen idee tegen wie ze zo luid aan het praten was, want niemand reageerde.

Het was aan het einde van onze ‘pool day’ en we besloten zoals altijd deze af te sluiten aan de bar met een lekker drankje. De dame zat nog steeds kei en keihard te praten en toen we dichterbij kwamen, zag ik opeens tegen wie. Het neefje die nog op school zat en zijn oom en tante hielp wanneer hij kon, zat met zijn schoolboeken voor zijn neus een poging te wagen om te studeren. De dame met de hoed echter, vond dit geen goed plan en zat hem zwaar heel zwaar te beledigen en te storen. Waarschijnlijk was ze boos dat hij haar geen aandacht meer kon of wilde geven. De jongen keek ons hulpeloos aan en de eigenaresse probeerde haar de mond te snoeren, maar kreeg vervolgens ook de volle laag van haar. Wij namen plaats, een stukje bij haar vandaan en aanschouwden het gebeuren met verbazing, want nu hoorden wij duidelijk hoe beledigend zij was, met name tegen het neefje. Schokkende dingen kraamde zij in het engels uit naar hem, hij keek steeds ongelukkiger en was er niet tegen opgewassen.

Op ons advies liet de eigenaresse haar weten dat zij haar na het drankje wat zij nog had, haar niet meer zou schenken. Het bleek dat ze al de hele dag aan de gin tonic zat en ze werd er duidelijk niet aardiger op. Wij probeerden haar te negeren, maar wat ze er allemaal uit kraamde was zo beledigend voor met name het neefje en de grieken in het algemeen. Dat bij mij de grens opeens was bereikt. Ik kon niet anders dan op staan van mijn kruk, naar haar toe te lopen, mij groot te maken (want dat ben ik met 1.64 niet) en haar heel, heel boos aan te kijken en haar vervolgens te laten weten, dat niemand zat te wachten op haar opmerkingen en dat niemand het kon waarderen hoe ze zich gedroeg. Geschrokken keek zij mij aan en wilde haar mond weer opendoen, op dat moment liet ik haar luid en duidelijk weten dat ze haar mond verder moest houden, beter haar drankje op kon drinken. Ze sputterde nog even na, gaf nog een poging tot een belediging richting het neefje en toen had ik er helemaal genoeg van en snoerde haar de mond met de opmerking; “Shut up, you’re not a lady but a piece of carbage”. Liet haar verder voor wat ze was en liep terug naar mijn bar kruk. Alle andere gasten gaven mij een duimpje of een vette glimlach, want ik had gedaan wat ze waarschijnlijk allemaal al hadden willen doen. Het neefje riep: “You’re my friend, thank you!” Mijn hart klopte in mijn keel en ik was benieuwd wat er zou volgen.

Niets, helemaal niets, ze zweeg voor het eerst sinds uren en zat roerloos aan de bar, zippend aan haar drankje. De lieve eigenaresse maakte haar verontschuldigingen naar mij en de anderen en wij lieten haar weten dat zij hier niets aan kon doen, behalve dat de dame eerder drank geweigerd had moeten worden, maar ja, dit soort dingen gebeuren nou eenmaal. Sommige mensen hebben een kwade dronk en dat zie je vaak pas wanneer het al te laat is. Het was nu in ieder geval stil, het had dus wel indruk op haar gemaakt. Maar niet voor lang, na een half uurtje begon ze opeens tegen een gezin wat daar zat en met name naar de kinderen van alles te roepen. Dat was de druppel voor de eigenaresse en zij verzocht de dame met hoed om af te rekenen en meteen te vertrekken.

Nou dat kwam verkeerd aan, ze wilde niet betalen en begon te schreeuwen dat de politie maar gebeld moest worden. De eigenaresse niks voorstelde, haar niet kon vertellen wat te doen en ook nog eens heel slecht engels sprak volgens haar bla, bla, bla. Wat absoluut niet het geval was, ze wilde gewoon kwetsen. De balkons aan de kant van het zwembad raakten vol met nieuwsgierige gasten en het overige personeel kwam al aangesneld. Want hoe rustig en vriendelijk iedereen ook tegen haar bleef, zij ontpopte zich als een vriendelijk lachende duivelin met zonnehoedje, die de meest vreselijke dingen zei en niet wilde betalen of vertrekken. Ook tegen mij en andere gasten begon ze opeens te schelden, ik zal niet herhalen wat, maar heftig was het wel. Normaal gesproken had ik dit echt niet gepikt. Een gast pakte de espradilles van de dame, welke ze uitgeschopt had, op en een personeels lid kreeg uiteindelijk haar tas te pakken, zodat zij ook niet meer weg kon zonder te betalen. Men deed of de politie was gebeld, maar in werkelijkheid was de eigenaar onderweg. Men probeerde haar rustig en respect vol te blijven benaderen, maar ze bleef gemeen schelden en tieren. Uiteindelijk kregen zij haar toch zo ver om wel af te rekenen, gaven vervolgens haar schoenen en tas terug en met veel moeite kregen ze haar weg ook. De eigenaar arriveerde en kon niet geloven dat die aardige dame zich zo ontpopt had. Later hoorden wij dat ze hierna verderop in een andere bar ook nog heftig bezig was geweest. Of ze niet goed bij haar hoofd was of dat het de drank was? Geen idee, in eerste instantie leek ze heel aardig, en normaal, maar dat er achter dat vriendelijke uiterlijk diep van binnen een heel naar en duivels mens schuilde, dat is een ding wat zeker is. Een mens wat de drank beter kan laten staan, dat ook!

En oma? Ach, ik lust ook wel een lekker wijntje of een goede cocktail op zijn tijd, maar als ik zou ontpoppen in zo een naar en onhebbelijk wezen, dan hoop ik dat ik nog genoeg verstand heb om er voortaan af te blijven hoor! De dame met de lieve glimlach en de zonnehoed had dit duidelijk niet! Proost!

Hits: 746

8 gedachten over “De (duivelse) dame met de zonnehoed……”

 1. Wat heftig ,ik zal er op letten ,dat we ze niet tegen komen de volgende keer,waarschijnlijk,schuimt ze zo rond op kreta ,om overal haar zin te krijgen en niet hoeven te betalen ,Dat heb je dan maar mee gemaakt en dankjewel om te delen.

  1. Hallo Manuella, dank je voor je reactie. Ook wij hebben ons af gevraagd of ze nou een beetje gestoord was of het speelde. Maar vervelend werd het in ieder geval wel. vanwege privacy heb ik geen foto’s gemaakt. maar geloof mij maar ze zag er aardig en goed verzorgd uit en schold met een liefdevolle glimlach om haar lippen. Kon drinken als een grote kerel en liep nog redelijk goed weg ook. Heel bizar! Groetjes, Oma van Nu

 2. Goedemiddag oma wat hebt u wat mee gemaakt en dat op uw vakantie
  Die mevrouw was vast ziek want hoe kun je anders zo vervelend doen en te keer gaan waar de honden geen brood van lusten en toch door drinken ze hadden eerder moeten ingrijpen en dan was het misschien niet zo ver gekomen drank maakt meer kapot dan je lief is vreselijk ppersoonlijk ben ik bang voor dronken mensen en loop ik weg maar toch hoop ik dat u leuke herinneringen over hebt gehouden vab uw vakantie toch heb ik weer genoten van deze blog dank hier voor kijk nu al uit naar de volgende oma de groeten en tot lezens
  Geertje

  1. Hallo Geertje, altijd fijn om een reactie met complimenten van jou te ontvangen. Ja, ze hadden iets eerder moeten ingrijpen, maar ‘s middags nemen ze de bar van elkaar over en daar zat het nou net denk ik. Of ze nou ziek/gestoord was of niet, dat weten we niet. Ik persoonlijk denk dat het een hele kwade dronk was. Het is verder goed afgelopen en we hebben er achteraf ook nog wel om moeten lachen, want je verwacht dit niet bij een rustig familie hotel. We hebben het verder heerlijk gehad hoor! Groetjes, Oma van Nu

 3. Mijn hemel, wat kom je toch vreemde mensen tegen af en toe. Bizar…… goed van je om er iets van te zeggen. Personeel blijft vaak netjes terwijl ze ook met gekromde tenen staan.
  Achteraf zullen jullie er nog smakelijk om gelachen hebben denk ik……

  1. Hallo Riekje, ja wat een vreemde mensen heb je toch he? We hebben er inderdaad achteraf vreselijk om gelachen en het onze vakantie uiteraard totaal niet laten beinvloeden! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.