Hotpants en Afghaanse jassen………..

Gisteren was ik mijn kleding kast weer eens aan het reorganiseren.  Ondanks dat ik “niks” heb om aan te trekken, was dit toch een hele klus. Zo af en toe, moet je er gewoon even doorheen en dan ook gewoon dingen weg gooien of geven. Al was het alleen al om ruimte te maken voor nieuwe dingen. Nu was het weer eens zover en opeens viel mij iets op………..

Terwijl ik de kleding door mijn handen liet gaan, viel het mij op dat alles veel op elkaar leek, heel erg veel, het enige verschil was een klein detail of de maat. Met name de broeken van de laatste 9 a 10 jaar, waren eigenlijk een soort eenheid worsten. Op een heel enkel exemplaar na, allemaal heup broeken met een smalle of rechte pijp.fashion-42

Over die heupbroeken moet ik het nu toch ook nog even hebben. Zelfs met maatje 36 weten die van je heupen en alles wat zich daarboven bevindt een zwembandje te maken, bij grotere maten is dit al snel formaat autoband en wanneer je niet uitkijkt, geef je anderen ook nog eens  regelmatig een inkijk in je bouwvakkers decolleté.  Je ziet ook altijd iedereen hijsen aan die broeken, vooral nadat men is opgestaan. Er zijn overigens maar weinig vrouwen die dit echt goed staat, moet ik eerlijk bekennen. Nog erger vind ik de (vaak) spijkerbroeken met een hele strakke pijp, maar een soort drollenkuiltje onder aan de kont. zo een afzak achterkantje. vooral de mannen/jongens zie je daar tegenwoordig mee lopen en ik krijg dan altijd de neiging te roepen : “Hijs je broek eens op”. Of is dat nu mijn leeftijd? Toch wel?fashion-51

Maar goed er was een giga hoeveelheid broeken in allerlei maten, het enige verschil was dus wat details en de kleuren. In mijn geval, zwart, veel zwart, blauw en wit. Echter absoluut geen rood, bruin, groen of geel,  dat zijn kleuren voor broeken, die vind ik echt vreselijk en  die zal niemand mij ooit zien dragen! Maar goed ook in die drie kleuren en verschillend materialen, al mijn broeken leken  erg veel op elkaar.

Dat zette mij aan het denken, in gedachten zag ik de winkels, on line shops en markt kramen van nu voor me en bedacht dat het eigenlijk heel saai is op het mode gebied. Dat was vroeger, ja wel, daar kom ik weer……….dat was vroeger toen ik nog jong en fruitig was, wel anders.fashion-18 fashion-19

Ik zag mijn begin van de middelbare school weer voor me, de hippie tijd was nog  aan het na sputteren en bij ons op school droegen heel veel toen bijvoorbeeld een Afghaanse jas. Dat was een jas gemaakt van schapenvacht en wanneer het regende dan stonk je dus naar schaap. Vooral wanneer alle jassen op de kapstok hingen op school, leek het wel of je een schapen farm binnen kwam. Deze jassen waren er in verschillende lengtes en kleuren en de ene was nog mooier geborduurd dan de andere. Daaronder een strakke corduroy of spijker broek en dat was dan je outfit.fashion-3

Ook de hotpants deed zijn intrede, te samen met de maxi jurk, de mini rok was er al. Maar er was dus voor een ieder wat wils, ik koos gewoon toen voor alle drie. Niks geen eenheid worst, iedereen had zijn eigen voorkeur voor wat ze aan wilde doen. Toch wanneer ik de foto’s uit die tijd bekijk, was het weer wel een echte stijl, maar veel breder en leuker dan nu eigenlijk. ik haalde mijn kleding overal vandaan en in iedere winkel vond je toen wel weer wat anders. Winkelen was ook veel leuker dan nu, want de winkels waren allemaal anders, net als de mode.fashion-6 fashion-5

Wanneer ik aan de schoenen denk, dan krijg ik automatisch een glimlach om mijn mond. Ik heb een tijdje, rijglaarsjes gedragen, maar ook een soort slipper/sandaal met twee hele lange veters , welke je kruislings om je kuit heen deed tot aan de knie. Die droeg ik bij voorkeur met een hotpants aan en daar over heen een langer mouwloos vest. Maar laat ik de plateauzolen niet vergeten! toen was ik rond de 17 en zowel meisjes als jongens droegen deze. We waren allemaal opeens stukken langer en we konden er op rennen, dansen noem maar op. Of je het mooi vind? Dat maakt niet zoveel uit, het was vaak helemaal over de top maar wel iets bijzonders.je kon je er mee onderscheiden van de rest.fasion-21

Er waren ook verschillende stijlen. In het begin met mijn Afghaanse jas behoorde ik een beetje bij de zogenaamde Underground style, deze stijl was een beetje voortgevloeid uit de hippie tijd. Die droegen bijvoorbeeld hele strakke broeken, spijkerjasjes die te klein waren, los hangende bloem bloesjes of juist alles in zwart. Strakke broeken tot aan het middel. Het was ook in om wanneer je tot die style behoorde, je kleding op het Waterlooplein te kopen.fashon-49

Je had de tutten stijl (althans zo noemden wij het) met degelijke rokken, platte schoenen. Hoog gesloten bloesjes, twin setjes. Met name de broekrok, die vond ik echt ronduit walgelijk en ik heb toen bij mezelf gezworen deze echt nooit aan te trekken, nog steeds vind ik deze rond uit walgelijk trouwens.Deze stijl stond mij overigens in het geheel erg tegen en daar heb ik dan ook nooit iets van gedragen.fashion-35

En dan had je de soul style, daar sloot ik mij al heel snel bij aan.

Dat was o.a. de olifantenpijpen, zo wijd mogelijke broekspijpen. Het liefst strak om de billen en vanaf de onderkant van de bil heel wijd uitlopend. Sommige van die broeken hadden dan ook nog onderaan de pijp een omslag en regelmatig wanneer je iets had laten vallen, zat dat bij jou of bij een ander in die omslag. Er zat bij ons in de buurt zelfs een klein atelier die maakte deze broeken op maat en indien gewenst ook nog met verschillende kleuren pijpen. Die verschillende kleuren dat vond  ik niks. Daaronder droeg je dan de plateau zolen. Strakke (vaak iets te korte) truitjes en topjes of een superstrak colletje en in mijn geval een kort leren jackje.  fashion-2

Kortom hierboven een kleine greep uit ook ongeveer 10 jaar van mijn jeugd jaren en wat een verscheidenheid in kleding vergeleken met nu! En begrijp mij goed, ik heb echt niet de intentie om met een hotpants en een Afghaanse jas weer rond te willen rennen hoor. fashion-36

Ik ben eens gaan kijken op internet en al vind/vond ik lang niet alles leuk uit die tijd, het was wel een heel stuk minder saai in de winkels en de  fashion wereld! De mode van de laatste jaren is vergeleken met die tijd saai, heel saai!

fashion-50

Hits: 1514

3 gedachten over “Hotpants en Afghaanse jassen………..”

  1. Leuk blog en die foto’s erbij, geweldig! Ik was in die tijd nog te klein om aan alle mode mee te doen maar herinner me wel dat de ouderen die jassen hadden. Daar keek je dan wel tegenop hoor. Hippies en nozems, dat was me wat. Maar de taillehoogte van de broeken was absoluut zeker weten veel beter. Minder koud ook. Nu heb ik gehoord dat die heupbroeken gaan verdwijnen… wie weet komen de hotpants ook weer terug.

    1. Hallo Irene! Dank je wel voor het compliment. Grappig dat je het toch herkent al was je jonger. Kijk nog maar eens rond bij mijn vorige blogs, daar staat nog meer tussen uit die tijd en wie weet herken je dat ook! 🙂

  2. Zo herkenbaar de hotpants en de Afghaanse jas ik had een witte en was er zo trots op. We hadden een heerlijk hippie tijd he en de olifantenbroeken en plateau zolen korte leren jasjes ja ik had ze ook hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.