Iieeekkkkk………”oma” is zwanger!

Bevallen op je 64e?

Ik zit aan de koffie, relaxt mijn mail te checken, met het journaal aan. Opeens hoor ik een bericht dat een 64 jarige vrouw is bevallen van een tweeling door middel van een keizersnede. 4 jaar geleden was ze ook al bevallen van een dochtertje, welke bij haar is weggehaald vanwege verwaarlozing. Mijn mond valt open, wat mankeert die vrouw en welke idioten hebben haar geholpen om weer op hoge leeftijd moeder te worden?

Wat is wel de juiste leeftijd om moeder te worden? Dat kan eigenlijk niemand zeggen, ik ook niet, dit verschilt per persoon, qua gezondheid, qua cultuur en allerlei andere omstandigheden. Een kind met een kind vind ik persoonlijk niet zo een goed idee, als volwassen vrouw is het al een hele omschakeling, wanneer je hele leven in het teken van een kleintje komt te staan. Wanneer je zelf nog een kind bent en je jezelf eigenlijk alleen nog maar druk hoeft te maken over welke kleur nagellak je draagt, is deze omslag, verantwoording dubbel zo zwaar.oude-moeder-9

Maar wanneer je een bepaalde leeftijd hebt bereikt, moet je er ook in gaan berusten dat een zwangerschap niet meer voor jou is weggelegd. Om ethische redenen met name, vind ik dit op een bepaald moment echt niet meer kunnen. Waar ligt dan de grens voor mij? Ja dat vind ik ook moeilijk te bepalen, er kunnen allerlei factoren en redenen zijn, waarom vrouwen op wat latere leeftijd de wens hebben om zwanger te raken. Daar wil en kan ik ook geen oordeel over vellen. Een vrouw die op haar 40e zwanger raakt, kan daar misschien wel beter tegen bestand zijn en mee omgaan dan een moeder van 20 of 30. Ik vind rond je 40e acceptabeler dan rond je 14e. Ondanks dat de vrouwen tegenwoordig langer jong lijken te blijven, denk ik persoonlijk dat zwanger worden tussen je 40e en 45e wel de limit is.oude-moeder-4

Terug naar dat stukje op het journaal. Die vrouw van 64 is in mijn ogen niet goed bij haar hoofd en een super egoistisch persoon. Nou zou je kunnen zeggen dat het wensen van kinderen altijd egoistisch is, dat is, als ik heel eerlijk ben, ook eigenlijk wel zo, maar het is ook de natuur. De wens om voor te planten is heel normaal. Op een bepaald moment kunnen mensen last krijgen van een soort nest drang, de drang om zich voor te planten. Ons lichaam geeft op een zeker moment ook weer aan,  wanneer dit tijdperk voorbij is en dat is echt niet voor niks. Sex kunnen we bij wijze van spreken hebben tot we er bij neer vallen, alleen de voorplanting zit daar dan niet meer aan verbonden, staat daar dan compleet los van. Uiteraard heb ik het dan over de vrouwen, voor hun is het op een gegeven moment gewoon “klaar, de babykamer is dan voorgoed gesloten”. Bij mij is dat ook al een tijdje zo en ik vond het heerlijk dat het stukje “vrouwelijk ongemak” wat hierbij hoorde voorbij was. Hallelujah!

oude-moeders-15

Dan hebben we ook nog “oudere vaders”, Dat mannen op hoge leeftijd nog vader kunnen en met name ook willen worden, vind ik ook heel bizar en soms zelfs een beetje zielige vertoning. Maar nog triester vind ik het voor hun kinderen. Je zal maar als jong kind constant moeten uitleggen, dat je opa eigenlijk je vader is.  Helaas is geen enkel kind er zeker van dat beide ouders bij de uitreiking van het schooldiploma of hun trouwen zullen zijn, maar deze kinderen moeten al blij zijn als hun vader het uitreiken van het zwemdiploma mag halen. Natuurlijk roept zo een vader dat hij meer geniet van dit kind als van eventuele eerdere kinderen, hij heeft immers vaak niet veel meer om handen, zit aan het gouden randje van zijn leven,oudere-moeder-13 Heeft als het goed is, zijn zaken voor elkaar. Dus veel tijd. Maar in mijn beleving, hoort hij af en toe een kleinkind een paar uurtjes om zich heen te hebben. Waarna hij tevreden, maar hoogstwaarschijnlijk vermoeid, weer kan genieten van de “rust” en zijn eigen leven weer kan op pakken in zijn eigen tempo. Dat oudere ouders de intentie hebben om veel van hun kinderen te houden en ze goed te verzorgen, ga ik hierbij wel van uit. Hoogstwaarschijnlijk aan liefde juist geen gebrek en dat is ook wat waard. Maar toch, ook “nieuw bakken” vaders van boven de 60 vind ik een not done dingetje, hoe goed en hoe lief ze ook voor hun kroost zijn. Kleine tip voor de kinderwagen fabrikanten: Ontwerp een kinderwallator, daar is, als dit zo door gaat,  vast een markt voor!

oude-moeder-11

Goed ik dwaal weer af. Weer even terug naar dat idiote mens van 64, dat zij niet goed bij haar hoofd is, dat staat voor mij als een paal boven water. Maar ook de medici die haar hiermee geholpen hebben, zijn super egoistisch, die hebben het of voor geld gedaan of om te kijken of het zou lukken en hoe. Dit is waarschijnlijk een medisch hoogstandje voor hun geweest. Zieke geesten stuk, voor stuk. Zo wie zo, ben ik van mening dat je niet een te hoge leeftijd moet hebben wanneer je zwanger wil raken,  wanneer dit alleen nog maar mogelijk is via IVF, je te oud wordt bevonden om zelfs te adopteren, dan is dit een teken aan de wand. Deze vrouw spant de kroon, ze had ook al op haar 60e via IVF een dochtertje gekregen. Dit kindje blijkt dus later bij haar weggehaald te zijn vanwege verwaarlozing. Dit is toch helemaal te bizar voor woorden? Twee keer zwanger op hoge leeftijd en daarna niet eens weten hoe je het kind moet verzorgen?  Of dit zelfs niet willen, alleen maar zwanger willen zijn? Geen idee, wat die vrouw denkt, of ze wel kan denken. Maar dit gaat mij echt veel te ver! Het schijnt dat zelfs nog oudere vrouwen zwanger zijn geraakt op dezelfde wijze, 67 en 70, Laten we hopen dat zij wel goed voor hun kindjes zorgen en nog heeeeel oud mogen worden. Hun kindjes heel gelukkig zijn.oude-moeder  Ik veroordeel dit, ik vind dit echt niet kunnen. Nou zou je kunnen zeggen, dat een ieder recht heeft om zwanger te worden wanneer zij dat wil en wanneer het mogelijk is, jong of oud. Maar waar zijn de rechten van deze kinderen?zingen-31

Hits: 389

2 gedachten over “Iieeekkkkk………”oma” is zwanger!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.