Prutvoetjes…..en pissebedden in een emmertje….laat het kind een kind zijn….

Wat is er nou mooier om als kind met nat zand te spelen? Lekker blubber maken en het allermooiste is dan in een diepe blubber plas springen. Ik heb vroeger als kind op een camping gestaan, waar ik later als moeder met twee kinderen nog steeds stond. Zowel ik zelf als mijn kinderen zijn daar groot geworden, met spelen in zand, nat en droog, bossen en heide. Er was niets zo heerlijk als van een heuvel in het bos afrollen, een heuvel die helemaal bedekt was met bladeren. Dat je dan als moeder een hele toer had om de kinderen en de kleding weer schoon te krijgen….ach dat woog niet op tegen het plezier wat er was geweest.

Zeker die vakanties waar in het weer niet altijd prettig was, waren voor moeder een crime, een ware prut vakantie, maar voor de kinderen helemaal niet zo erg.

was

Natuurlijk was een zonnige dag, met zwembadje en ijsjes het aller leukst, maar wat hadden ze ook een lol wanneer de camping helemaal onderliep. Overal blubber en plassen, waarop de kleding dan was aangepast. Jammer dat de plassen soms zo diep waren dat de laarsjes bijna helemaal vol liepen. Dan gewoon door blijven spelen natuurlijk, want als moeders ontdekte dat je laarsjes vol met water zaten, dan was de pret over. Hoe zij die weer droog kreeg? Nou gelukkig hadden we een haardroger en nadat ze de hele nacht vol gepropt met theedoeken hadden gestaan, werd de laatste vochtigheid er uit geblazen met de haar droger. Om een paar uur later weer lekker met volgelopen laarsjes binnen te komen…..

Lekker over het natte groene gras glijden achter een bal aan, was ook favoriet. Dat daardoor de broeken van zelf helemaal groen werden, ach wat maakte dat nu uit? Moeder boende er wel met een stuk ossengal zeep over voordat de broek in de wasmachine ging en dan kwam het vast wel weer goed.

Dat moeder ook vakantie had, dat kwam goed uit met al dat wasgoed en verwijderen van moddersporen in de caravan, daar had zij immers alle tijd voor. Dat er gewassen moest worden in de camping wasserette waar voor de hele camping 2 was machines en 1 droger stonden, was ook slechts een detail. Dat de meeste moeders meer tijd in dat was hok doorbrachten dan iets anders deden…ach, de kinderen hadden plezier. En men zegt altijd: “Als de kinderen het leuk hebben, dan hebben wij dat ook”. Dus dat!

Soms kwamen ze heel trots met een emmertje de caravan in, in dat emmertje zaten dan pissebedden, oorkruipers en ander eng insecten volk. Met zwarte handjes en dikke rouw nageltjes wezen ze dan trots aan welk insect ze waar hadden gevangen. Blaadjes en kleine takjes lagen er als voedsel ook al in. Uren waren ze dan bezig geweest met in de aarde te woelen en heel soms zat er ook nog een dikke regenworm in. Ik griezelde er altijd van, maar liet dat niet merken aan ze. “Neem het emmertje maar weer mee naar buiten, dat vinden de insecten prettiger dan hier binnen” sprak ik dan wijs. Ze gingen met het emmertje dan naar opa en oma, want die moesten de vangst ook zien. Even later zag ik ze terug komen lopen. Knabbelend aan een lekker koekje, met die vieze pruthandjes en zwarte nagelrandjes, maar het koekje smaakte goed en handen wassen dat deden we dan later wel. Koekje was toch al naar binnen dus…..

Ziek werden ze er niet van en plezier hadden ze wel.

Als er gegeten moest worden dan nam ik de handjes extra onder handen. Nagelborsteltje er bij en huppa in no time waren de handjes weer schoon en kon er aan de boterham begonnen worden. Persoonlijke hygiëne is belangrijk, maar moet ook niet overdreven worden vind ik.

Ook mijn kinderen wisten niet beter dat na toiletbezoek de handen moesten worden gewassen en voor het eten ook altijd eerst de handjes wassen. Het was wel eens grappig, wanneer er tussen de middag vriendjes of vriendinnetjes mee kwamen, deze door mijn kinderen zelf er op werden gewezen dat ze eerst hun handen moesten wassen. Ook de schoenen uit in de gang, was zo een dingetje. Daar wezen ze de andere kinderen ook op. Op een zeker moment was ik daar mijn oudste zeer dankbaar voor, toen bleek dat een vriendje in de honden poep had getrapt. Je moet er toch niet aan denken dat ik er geen erg in had gehad en het kind met schoentjes de trap op was gegaan om boven in de slaapkamer te spelen. Ik hoefde het mijn kinderen niet meer te zeggen, die deden hun schoenen al meteen uit, waardoor zand en eventuele viezigheid in de gang bleef. Dus dat zat wel goed.

Kinderen moeten wel kind kunnen zijn was mijn mening. De douche en de wasmachine doen met een beetje hulp van moeders hun werk wel. Natuurlijk baalde ik er ook wel eens van wanneer ze voor de zoveelste keer echt heel vies en nat binnen kwamen zetten, maar dacht dan altijd al snel aan dat gezegde:

“Beter vies van het spelen, dan schoon en ziek in een pyama”,

Hits: 139

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.