Ik ben nog lang geen 2 en toch zeg ik lekker …NEE!

Ik pas zeer regelmatig op, op mijn 17 maanden oude kleinzoon Stijn en daar door hebben wij samen een hele goede band gekregen. Weer mag ik genieten van de (te) snelle ontwikkeling van een klein mensje. Een eerst vrijwel hulpeloos en zeer afhankelijk mensje, welke zich nu langzaam maar zeker ontwikkelt tot een lief, gezellig, humorvol, gehoorzaam maar ook vaak eigenwijs wezentje. Een mensje welke trekjes heeft van zijn vader, maar zeker ook van mijn dochter, welke ik dan tot mijn grote vreugde meteen herken. Wanneer hij mij nu al zo wijs aankijkt met zijn mooie blauwe kijkers, valt de wereld om mij heen even helemaal weg. Is mijn wereld even alleen maar Stijn. Stijn en ik voeren af en toe samen hele gesprekken, al is dit meestal nog nog voornamelijk in zijn eigen taal….we begrijpen elkaar prima en lachen samen heel wat af ook.

Het meeste geniet ik van onze wandelingen, hij in de wandelwagen en ik er achter. Ja andersom zou pas echt wat wezen realiseer ik mij 🙂 Hij wijst dan van alles aan en probeert het dan te benoemen. Voor sommige dingen heeft hij zijn eigen woordjes, welke ik inmiddels wel begrijp en altijd herhaal met daarachter de juiste benaming. Soms herhaalt hij dat dan ook weer en komt dan steeds dichter bij de juiste benaming en uitspraak. Ik prijs hem dan dat hij het goed zegt en ben zo trots als een oude apin op hem.

Momenteel is er een woordje waar hij helemaal gek van is en wat hij dan ook veelvuldig gebruikt. Het woordje “NEE!” en hij is nog geen eens twee! Wanneer ik nu vraag aan hem of hij iets wil, dan is zijn antwoord steevast “Nee!”. Wil je in bad? Nee! Wil je spelen? Nee! Ga je even mee naar boven? Nee! Overal is momenteel het antwoord Nee op.

Behalve bij koekje, wanneer ik vraag “Stijn wil je een koekje?”. Dan krijg ik een grote smile en een volmondig “Ja!”. De kleine slimmerd!

Van de week liepen we samen op straat en zoals altijd was ik van alles met hem aan het oefenen in de geest van: “Kijk, Stijn wat is dat?” wijzende op een voorbij lopende kat. Waarop Stijn het spinnen van een poes na deed. “ja, dat doen poezen ook” reageerde ik “maar ze doen ook miauw”. Waarop Stijn mij na deed met een duidelijke “miauw”. Ik prees hem weer en daar kwam er een bus langs. “Wat is dat Stijn?” vroeg ik hem. “Bus” antwoordde hij hardop en zwaaide vervolgens vrolijk naar de bus. Zo gingen we maar door, boom, auto, fiets, kindjes blablabla ik moet even niezen en Stijn doet mij met veel humor meteen na. We gieren het samen uit.

Tot ik even stilstond met de wandelwagen om een zakdoekje te pakken en er een vrouw met hondje ons passeerde. Zij lachte naar mij en zei vervolgens: “Wat zal u genieten van uw kleinkind, ik loop al een tijdje achter u en ik heb zo genoten van uw gesprek met uw kleinzoon! Veel plezier nog! Het gaat allemaal immers zo snel voorbij”.

Verbaasd dat ik haar niet eerder had opgemerkt en om haar lieve reactie stamelde ik: “Dat doe ik zeker, dank u wel!”. Ze zwaaide naar Stijn, die enthousiast naar haar terug zwaaide en we vervolgden ieder onze weg.

Ze had gelijk, het gaat zo snel voorbij allemaal en ik geniet met volle teugen van elk stadium en elk nieuw woordje wat hij leert en zegt. Op onze eigen manier communiceren wij de hele dag met elkaar en begrijpen elkaar meestal prima, al is dit op een heel ander niveau als mijn gesprekken met de 4 jarige Lisa. Want daar kan ik ook zo van genieten en vooral van haar wijze reacties of haar eigen mening over bepaalde zaken. Zo ver is kleine Stijn nog niet, maar de vrouw met het hondje had wel gelijk, het gaat zo snel dat ik nog bewuster geniet van alles in hun ontwikkeling. Ik heb ook veel en veel meer geduld lijkt wel. Maar ja, ik heb ze dan ook niet elke dag de hele dag om mij heen, dus dat geduld is ietsje makkelijker op te brengen. Voor oma is het een stuk makkelijker dan voor mamma, al vind ik haar er ook zeker heel goed mee om gaan hoor. Maar oma is toch net even wat cooler dan mamma……

Ook zijn “Nee” zeggen, wat meestal ietsje later voorkomt dan met 17 maanden, kan ik goed handelen hoor. Stiekempjes moet ik er wel een beetje om lachen ook, al laat ik hem dat niet zien natuurlijk. Ik ben er in ieder geval totaal niet van onder de indruk en uiteindelijk gaat er (tot nu toe) toch gebeuren wat oma wil, zonder dat dit bij Stijn hysterie voort brengt.

Ik kan ook vreselijk genieten van hem wanneer ik bijvoorbeeld met mijn dochter zit te praten en hij op zijn manier mee gaat praten in zijn eigen brabbel taaltje maar wel met de zelfde klanken als die wij gebruiken. Ik betrek hem dan meestal ook in het gesprek door te zeggen: ‘ja, dat vindt oma nou ook, groot gelijk!” terwijl hij ons dus alleen maar na zit te doen, gaat hij dan nog meer brabbelen. Heerlijk!

Stijn begint dus steeds meer woorden na te zeggen en ook echt te gebruiken en die waar ik het trotst op ben is dus “oma”. De eerste keer dat hij dit duidelijk zei en naar mij wees, kreeg ik het er warm en koud van, maar inmiddels roept hij het de hele dag zodra ik maar even uit zijn zicht ben. En ik? Ik vind dat helemaal niet erg hoor! Ook de lol die wij samen hebben, is onbetaalbaar, we lachen samen heel wat af en doen samen lekker gek. Hoe gekker oma doet hoe harder hij het uit schatert en ik geniet dan vol op! Ik verheug mij er al weer om volgende week hem, zodra ik binnenkom, te horen roepen….OMA!!!!!! OMA!!!!

Hits: 503

13 gedachten over “Ik ben nog lang geen 2 en toch zeg ik lekker …NEE!”

  1. Toch leuk he oma met onze stap was het ook zo ik mis hem nu enorm hij gaat nu 3 halve dagen al naarschool in de namiddag komt hij bij mij oma en opa slapen maar we moeten hem ook delen met de andere oma dat normaal is onze sep trekt zo goed op onze zoon en het ventje is gek van ons het woordje nee is hier ook veel nog aanwezig en dan herken ik trekken van onze zoon in het kort mijn leven met sep is zo intens groot en mooiik mis hem veel maar kan niet altijd hier zijn lieve oma geniet van stijn ik hoop dat er hiernog volgenblijkbaar wel zeggen ze maar er is zoveel liefdecin mijn hart laat ze maar komen zou ik zeggen lieve gr oma myriam

    1. Hallo Myriam, dank je wel voor je lieve reactie. Herkenbaar he? En ja ook mijn op pas tijd met Stijn zal ooit wijzigen maar voorlopig geniet ik er nog van hoor. Dat doe ik trouwens met Lisa ook nog en die gaat al naar school 🙂

  2. Hallo oma weer een mooie blog , het woordje nee kennen ze snel maar soms kun je hele gesprekken hebben met zo,n kleine heerlijk mijn man komt uit een groot gezin er komen ook steeds kleintjes bij we waren laatst bij een schoonzus haar kleinkind was er ook we hebben samen heerlijk kletsen hij vond mij heel lief en zijn oma ook natuurlijk maar zijn mamma soms niet volgens hem mocht hij bij ons alles en bij mamma niet reageerde daarop dat wij soms ook wel eens boos konden worden keek mij aan en zei toen ja dat weet ik wel maar mijn mamma heeft zoveel regels en dat vond hij heel moeilijk hij werd er niet goed van de kleine lieve aap ik heb mij maar om gedraaid

  3. Zo herkenbaar allemaal ..mijn kleinzoon van 2 jaar en 2 maanden ..die praat zo heerlijk ook al kleine zinnetjes ..Hij was ook best vroeg met nee zeggen….maar ook met andere woorden. Nu zegt die als ik hem wat vraag zullen we dit doen b.v hond uit laten dan is het oké. Ook met andere dingen oké ..en de verhalen die hij vertelt ook al snap je het soms niet helemaal daar geniet ik zo van. Geniet van elk moment samen en kijk iedere keer er weer naar uit ..zijn vrolijkheid … wijsheid en opmerking ..heerlijk gewoon…

    1. Hallo Oma Yvonne, aller eerst bedankt voor je leuke reactie. Ik vind het altijd leuk om te horen dat mijn blogs herkenbaar zijn en ja wat is dat genieten van die kleintjes die alles na gaan doen en zeggen he? Maar ook mijn vierjarig kleindochter die ik gisteren tot aan vanmorgen te logeren heb gehad, daar kan ik ook zo van genieten. Daar kun je al echt hele gesprekken mee voeren en van beiden leeftijden geniet ik optimaal! 🙂

    1. Myriam dank je wl voor je reactie, jij herkent dit dus ook 🙂 alleen Stijn is 17 maanden oud en zit nog niet op school of op een kinder opvang. 🙂 Groetjes, Oma van Nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.