Het snot pistoletje…..

Wie is er momenteel nu niet verkouden? Of geweest? En net als je denkt het gaat iets beter, loopt het water opeens weer uit je neus, of blijkt er toch nog een hardnekkig kuchje te zitten ergens.

Normaal gesproken al heel vervelend, maar niet echt verontrustend wanneer je verder wel (redelijk) gezond bent. Maar nu is daar op eens dat virus dat een beroemde bier naam draagt en kijk je toch net even iets anders tegen niezende en proestende mensen in je omgeving aan. Als ik nu in de bus zit en er niest iemand, betrap ik mij zelf er op dat ik de andere kant op draai en angstvallig mijn adem in hou….alsof dat zal helpen. Maar doe het toch en ben net iets alerter dan normaal.

Kleine Stijn mijn kleinzoon van 22 maanden waar ik regelmatig oppas, was ook getroffen door een flinke verkoudheid. Het snot liep als water uit zijn neusje en hij had ook een naar kuchje. Nies buien waren hem ook niet vreemd en werkte vaak op zijn lach spieren. Oma was nog niet getroffen door de verkoudheid, maar dat duurde niet lang meer na twee dagen snot neuzen schoon geveegd te hebben. Vooral zo een kleintje, laat alles lekker de lucht in vliegen, al probeer je ze duidelijk te maken dat ze hun handje voor hun mond moeten houden, alhoewel dat ook al weer achterhaalt is, niezen en hoesten in de binnen kant van je elleboog schijnt beter te zijn. Nou leer dat zo een klein knaapje maar eens.

Ook als ik het voordoe, dan heeft hij wel de neiging om mij na te doen, maar hoest of proest er dan toch net nog overheen, recht op oma af. Dus tja, het was onoverkomelijk dat oma ook verkouden werd.

Stijn had het waarschijnlijk weer van zijn mamma die schooljuf bij de kleuters is en ook zij vertelde van de smerige klodders snot etc. welke zij op haar huid (of nog erger gezicht) terecht voelde komen af en toe. Ook als juf is er geen ontkomen aan wanneer de eerste snot neuzen in je klas worden gesignaleerd. Maar goed dat zijn kinderen, die kun je het niet echt kwalijk nemen toch?

Maar nou stond ik laatst in een winkel en ja hoor, een volwassen persoon was aan het hoesten en proesten. Kan zo iemand niets aan doen, maar toch. Deze persoon hield de handen voor het gezicht en denkbeeldig zag ik daar het snot etc. in belanden, tot mijn grote verbazing, pakte deze zelfde persoon nog geen twee tellen later een pistoletje met de handen uit de broodjes bak. Daar ligt toch echt een brood tang of schuif voor. Een super onhandig ding, dat geef ik toe, maar hij ligt er niet voor niets. De snot hand (weliswaar af geveegd aan de jas) ging daar in en pakte twee pistoletjes tussen alle andere uit. Walgelijk!

Even twijfelde ik of ik er iets van zou zeggen, maar dacht toen bij mij zelf dat het gewoon een “not done” dingetje is, verkouden of niet, Corona virus of niet, het is gewoon smerig!

Dus besloot ik niet al te dicht bij te komen, want ik ben net weer herstellende van de verkoudheid, maar stapte toch een beetje richting de persoon en zei: “ik zie u net niezen en proesten en even later met uw handen die broodjes pakken, daar ligt niet voor niets een tang voor. Ik zou het erg op prijs stellen wanneer u die daar voor wil gebruiken volgende keer”.

De persoon keek mij verbaasd en enig zins geschrokken aan en antwoordde: “Maar ik hield mijn hand voor mijn mond hoor!”

Nu was ik verbaasd, over zo veel domheid en ik kon de energie niet opbrengen om met zo iemand een discussie aan te gaan. Ik gaf daarom dan ook alleen maar als antwoord: “En dat was nou precies het probleem” en liep weg.

Eenmaal thuis gekomen, super goed mijn handen gewassen en ook het fruit wat ik had mee genomen, boende ik goed af. Bewust geworden van het feit dat iedereen overal aanzit met zijn vieze handen of net zo erg of zelfs erger nog, over alles heen niest en proest.

Het is niet te hopen dat het Corona virus ons land zal binnen treden, want een simpele verkoudheid, daar gaan we al vaak zo slecht mee om.

Net als handen wassen na het toilet bezoek, ik zie helaas heel vaak mensen die dit gewoon niet doen, zowel dames als heren en dan wel even later lekker een stukje kaas van een plankje afhalen. Jak, jak , jak. Je kunt niet alles voorkomen en dat hoeft ook niet, maar naar mijn mening zijn dit de normale persoonlijke hygiëne maatregelen die een ieder hoog in het vaandel moet hebben staan.

Het hoesten en proesten in de binnenkant van je elleboog (dan wel, indien nodig, uiteraard regelmatiger iets schoons aantrekken) , vaker je handen wassen dan normaal, of desinfecterende zeep in je tas mee nemen om te gebruiken na bij voorbeeld een bus of winkel bezoek, lijken mij voorlopig prima oplossingen. En mond kapje voor? Ja,  ter bescherming van anderen zeker wel, dan gaat je proest snot nergens heen en blijft lekker bij je zelf en komt niet op je handen of nog erger het pistoletje van een ander.

Mijn kleinkinderen? Wanneer die weer hoesten of proesten, zal ik ze (net als hun ouders al doen) proberen te leren dit in de binnenkant van hun elleboog te doen en verder regelmatig hun handjes wassen. Verder veel fruit en liefde en hopen dat het snel voorjaar gaat worden!!!!

Allemaal sterkte met de verkoudheden en laten we hopen dat het daarbij blijft!

Hits: 261

2 gedachten over “Het snot pistoletje…..”

  1. Goedenavond oma
    U hebt volkomen gelijk hoor mensen moeten er veel beter op letten handen wassen en oppassen hoe je niest proest zelfmoord als een grote maar hou dehygienne wel in de gaten maar niet iedereendenkt er zo over jammer genoeg kleine kinderen kun je het niet kwalijk nemen maar grotere moeten toch weten hoe het hoort

    1. Zo is dat Geertje, een beetje vaker de handen wassen en al helemaal na het bezoeken van een toilet zal al een heel stuk schelen 🙂 Groetjes, Oma van Nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.