Wat een vreemde zomer…..

Wie had ooit kunnen denken dat wij de zomer met zijn allen op deze manier zouden doorbrengen? Ons druk makend over anderhalve meter, mondkapjes etc. Heel duidelijk is ook te merken dat de mensen die normaal wel naar het buitenland gaan, nu bijna allemaal (uitzonderingen daargelaten) er voor kiezen vakantie in eigen land door te brengen. De campings, bungalowparken, jachthavens, sommige zwembaden en de meeste stranden zitten vol, overvol. Daarbij komt ook nog dat we vanwege de corona maatregelen niet meer spontaan en onverwachts kunnen besluiten naar een (binnen) zwembad, pretpark of dieren tuin of zo te gaan. Alles moet eerst gereserveerd worden en vaak mag je alleen binnen een bepaalde tijd je melden om ergens binnen te komen.

Maar de openbare stranden, tja, daar hoeft dat allemaal niet en die lopen zeker met deze hitte helemaal vol. Heel begrijpelijk, ik ben zelf ook verzot op een dagje echt strand, zeker met deze hitte. Heerlijk genieten van een zee briesje met uitzicht op de golven. Alleen zo vreemd dat de meeste mensen er vaak voor kiezen om naar een “bekend” strand te gaan, daarvoor zelfs ook nog eens lang in een file willen staan. En dat terwijl Nederland zoveel stranden heeft, wie ietsje verder rijdt dan zijn neus lang is, kan stranden vinden waar je echt tientallen en soms honderden meters strand voor jou alleen hebt.

Maar nee, men kiest liever voor Zandvoort, Scheveningen, Katwijk noem ze maar op. Zo vreemd! Wij gaan al jaren het liefst naar de kop van Noord Holland, waar de meest mooie stranden liggen die je maar kunt wensen. Sommige hebben één of meerdere strand tenten en sommige zelfs helemaal niets. Maar wij gaan niet naar een strand voor de strand tenten, alhoewel wij deze heus wel eens bezoeken als ze er wel zijn. Wij zitten gewoon liever niet hutje op mutje. Nu niet, tijdens de corona tijd, maar normaal gesproken ook zeker niet.

Ik kan mij er zelfs aan ergeren, wanneer je een lekker plekje hebt en net ligt weg te doezelen of lekker ontspannen ligt te lezen, er een gezin aan komt wat het nodig vindt om met veel kabaal, zo dicht als mogelijk bij je te gaan zitten. Dit terwijl er zo veel ruimte nog is. Ik verbaas mij daar altijd weer over, dat op elkaar gekruip op een strand of bij een zwembad, terwijl er toch echt wel ruimte genoeg is. Ik erger mij daar aan, maar leg mij er bij neer.

Maar nu tijdens de corona tijd vind ik het wel een dingetje. Als je het niet voor jezelf doet, die afstand bewaren, doe het dan voor een ander. Maar mensen zijn mensen en met alle respect, ze lijken vaak wel kudde dieren. Een heel leeg weiland, maar allemaal bij elkaar op een kluitje. Vinden ze dat gezellig of wat is dat toch?

Gisteren even met twee kleinkinderen naar het strandje hier achter geweest. Geen zee strand uiteraard, maar gewoon een klein strandje aan het Gooi meer. Zowel Stijn van 2 als Lisa van 5 hadden reuze zin om met Oma te gaan zwemmen. Dat was even een heel gedoe met die hitte, want er moest natuurlijk ook van alles mee en zeker niet te vergeten, genoeg te drinken. Met de duidelijke afspraak dat wij niet te lang zouden blijven omdat het te heet was, gingen wij op pad.

In eerste instantie zag het er best druk uit. Dus even speuren waar nog de meeste ruimte was, dicht bij het water voor de kleintjes en neer ploffen.

Een mooi plekje, met niemand te dicht op ons was snel gevonden en we konden heerlijk gaan plonsen in het water. Dikke pret en ik moet zeggen dat ik het ook even heerlijk vond. Heel even het water uit om iets te drinken en te snoepen en huppa er snel weer in, nog even samen genieten, met nogmaals de afspraak dat we daarna er weer vandoor zouden gaan. Want de zon was ongenadig.

Na de tweede keer zwemmen, kreeg ik ze gelukkig zonder al te veel moeite het water weer uit. Zeker met een ijs bij oma in het vooruitzicht en de belofte het bad in de badkamer lekker voor ze te vullen met veel schuim, lukte dit gelukkig  zonder al te veel protest. Twee vliegen in één klap, want dan waren ze weer zandvrij, schoon en ze vermaken zich in het bad altijd prima! Dus hup het water uit, de verkoeling van de tweede keer in het water was binnen een paar minuten helemaal weg en verhit kleden wij ons weer aan, verzamelden de spulletjes en gingen zo snel als we konden weer naar huis.

Terwijl ik daar mee bezig was, de handdoeken net begon uit te slaan, kwamen er al wat meer mensen het strand op. En ja hoor er kwamen er weer een paar heel dicht bij ons zitten. Omdat wij toch weg zouden gaan, maakte ik mij verder niet druk, maar verbaasde mij er wel weer over. Op sommige plekken zag je mensen ook echt wel dicht op elkaar zitten, maar over het algemeen had ik de indruk dat de meesten zich er keurig aan hielden. We gingen op weg naar huis en ondertussen bedacht ik dat dit toch eigenlijk wel een hele vreemde zomer is. Zo anders dan anders, niet echt altijd even leuk, maar ook wel weer grappig om te zien dat mensen nu vaak dingen doen, die zij anders niet zo snel zouden doen. Het eigen land wordt momenteel wel optimaal benut, ik durf te wedden dat er mensen nu op plekken binnen Nederland zijn geweest, die zij daarvoor nog nooit bezocht hadden of anders zouden bezoeken. Ja ook het strandje aan het gooi meer. Maar wat die echte zee stranden betreft…..daar moeten heel veel mensen toch echt eens verder kijken dan hun neus lang is, want ik weet zeker dat zij heel aangenaam verrast zullen zijn!

Terwijl ik dit opschrijf, bedenk ik opeens dat het misschien niet echt slim is om deze tip te delen. Dan gaat het daar straks ook veel drukker worden misschien. Maar toch, zoveel strand langs onze gehele kust,  dan zal het vast wel meevallen, niet iedereen weet dit en er zullen toch altijd “kudde dieren” blijven bestaan die zich altijd weer in de file aansluiten voor een dagje overvol strand………Deze oma gaat liever een ietsje verder of anders toch maar niet………Allemaal nog verder een fijne zomer toe gewenst en hou het hoofd koel!

Hits: 158

2 gedachten over “Wat een vreemde zomer…..”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.