Klagen en mopperen…

We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan, de ene wat meer dan de ander, sommige hoor je nooit en weer anderen, daar van lijkt het wel of zij niet anders doen of kunnen. Klagen en mopperen, vooral nu in deze rare corona tijd. Een ieder van ons heeft wel eens iets of zelfs heel veel wat niet zo gaat als dat wij graag zouden willen of gewoon gewend zijn. We zijn met zijn allen een beetje de zeggenschap over hoe wij ons leven willen invullen kwijt en dat is heel naar en soms zelfs bijna onacceptabel. Sommige dingen zijn  helaas op  dit moment nu eenmaal zoals ze zijn, of wij dat nu prettig vinden of niet. We hebben er mee te maken. Dat je daar af en toe even over klaagt of moppert, ja dat mag natuurlijk. Dat je ook niet zo maar alles voor zoete koek hoeft te slikken, dat is zeker een feit. Ik heb op mijn privé site ruim 700 FB connecties en bij Oma van Nu ruim 12.000 dus zie veel voorbij komen, wat mij met name de laatste tijd opgevallen is, is dat vaak juist de mensen die wel nog zo veel mee hebben zitten, het hardste klagen en mopperen. En juist daar heb ik het wel eens een beetje moeilijk mee.

Er zijn mensen die heel oud of (chronisch) ziek zijn of iemand in hun omgeving hebben die dat is en die soms zelfs panisch zijn voor het corona virus, voor hun is “gezond” en in leven blijven prioriteit nummer één.

Die maken zich niet druk over een vakantie die niet door gaat, of een kind wat weer een dag niet naar school kan. Wat beiden heel erg vervelend is, zeker weten, maar toch absoluut nog steeds niet het einde van de wereld.

Er zijn mensen die amper tot niet meer kunnen rond komen en elke dag het gevecht leveren om vaste lasten te betalen en boodschappen te kunnen doen. Ook op dit moment totaal geen vooruit zichten hebben en ook niet de hoop dat dit snel gaat veranderen.

Er zijn ook mensen die hun levenswerk in rook op zien gaan door de corona, denk aan de horeca, kermissen, evenementen en reis bureaus etc. etc.

Er zijn mensen die hun werk zijn kwijt geraakt en niet aan de slag komen in deze tijd en ook geen idee hebben hoe en wanneer dit weer anders kan gaan worden.

Er zijn mensen die met eigen ogen hebben gezien wat het virus kan aanrichten en angst hebben dat zij dit weer moeten meemaken, denk aan de mensen in de zorg en de ouderen die in verzorging en bejaarden huizen opgesloten hebben gezeten. terwijl de ene bewoner na de andere overleed. 

Er zijn mensen met psychische klachten, die het in deze tijd nog zwaarder hebben of die de klachten juist in deze tijd hebben gekregen.

Er zijn mensen die terminaal ziek zijn en nog graag dingen voor een eerste of laatste keer zouden willen ondernemen, een soort van bucket list hebben dus, die zij helaas in deze tijd niet kunnen af vinken. Het laatste stukje leven niet kunnen leven zoals zij dat graag  nog zouden willen. Helaas maak ik dit in mijn omgeving mee. Ze zijn verdrietig hierom en teleurgesteld, zeker weten, maar ik hoor ze niet klagen.

Deze mensen hebben familie en vrienden om zich heen die weten dat het afscheid er aan gaat komen en  die geen idee hebben hoe dit zal gaan lopen in deze nare en rare tijd.

Er zijn mensen die in deze tijd afscheid hebben moeten nemen van een geliefde, familielid of vriend en dit helaas helemaal niet hebben kunnen doen zoals zij graag hadden gewild. iets wat je nooit meer kunt overdoen. Allemaal heel verdrietig.

Er zijn grootouders die hun kleinkinderen maanden hebben moeten missen en sommige zien ze nog steeds niet of amper. Er zijn ouderen die hun (klein)kinderen helemaal niet mochten zien, ook als ze al op hele hoge leeftijd waren en niet wisten of ze de tijd nog was gegeven om ze ooit nog wel eens te kunnen zien. Laat staan knuffelen.

Minder ernstig maar zeker wel ook heel vervelend. Er zijn mensen die een mooie, leuke bruiloft of groot feest gepland hadden staan, daar flink voor gespaard hadden en waarvan sommige de bruiloft of het feest soms al twee keer hebben moeten uitstellen, met geen zicht op wanneer dit wel weer kan.

Er zijn mensen die een zwangerschap en geboorte in deze tijd hebben mee gemaakt en daar niet zo van hebben kunnen genieten zoals het normaal altijd ging.

Er zijn ook mensen die geloven in een bepaalde theorie, noemt het een complot theorie, sommige zaken zetten je inderdaad echt wel even aan het denken. Ja, mij ook, ik zet ook regelmatig vraagtekens bij sommige dingen en slik echt niet alles zo maar voor zoete koek. Helaas kunnen sommige van deze mensen echt over niets anders meer praten of schrijven. Dit kan soms heel moedig zijn,  ze staan waar ze voor staan. Heb ik ook wel respect voor en sluit zeker mijn ogen er niet voor. Maar toch zijn al die gesprekken en berichten vaak wel heel deprimerend en soms zelf beangstigend. Of ze gelijk hebben? Geen idee….ik blijf wel alert om alles om mij heen, denk er echt wel over na, luister en bekijk het meeste, maar heel eerlijk…. met alle respect, toch scroll ik tegenwoordig liever zo veel als mogelijk over deze berichten heen.

Zo kan ik nog wel even door gaan, voorbeelden genoeg waar men zeker wel over mag klagen of mopperen. Of iets van mag vinden.

Maar laten wij nou, zonder de ogen te sluiten voor allerlei zaken, zonder ons af te sluiten voor een andere mening, wel onze zegeningen tellen, in plaats van ons compleet te verliezen in dat vreselijke geklaag en gemopper.

Zelf medelijden mag best, maar ventileer dit dan vervolgens niet zo alsof uitgerekend jij het het zwaarst hebt op deze wereld. Dat kun je wel zo voelen, dat is je goed recht, dat mag je ook best wel vinden, maar vergis je niet lieve mensen, het kan altijd nog erger.

Laten wij de positiviteit zo veel als mogelijk proberen naar boven te halen, ook wanneer het allemaal tegen zit, want anders gaat ons leven en het leven van de mensen om ons heen er niet leuker op worden!

Klagen en mopperen mag, kan soms zelfs even heel lekker zijn, maar……………verlies je er niet in!!!! Denk ook eens aan het effect wat dit kan hebben op onze klein kinderen.

Stay strong allemaal!!!!

Hits: 206

2 gedachten over “Klagen en mopperen…”

  1. Goedenavond oma
    Wat weer goed verwoord iedereenweet het beter en hun mening klaar maar laten we er eens goed over nadenkenook wij moeten voorzichtig zijn maar proberen ons zo goed mogelijk aan de regels te houden proberen niette veel te zeuren en klagen zo slecht hebben wij het nog niet laten we elkaar toch steunen

    1. Hallo Geertje, ja zo is het. Klagen mag best wel, kan inderdaad soms ook wel even op luchten, maar je zelf er in verliezen is niet goed. Elkaar steunen en oplossingen en andere invullingen vinden is veel beter! Groet, Oma van Nu 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.