Respect en een vleugje humor……samen moeten wij het toch doen…..of je nou mee doet of niet!

 

Tja, daar gaan we weer. Net als wij denken of hopen dat het de goede kant op gaat, komt er weer dat bericht dat de tweede golf van corona is ingezet. Of komt dat nu juist doordat wij dat dachten/hoopten, dat het de goede kant op ging? Werden sommige van ons dan toch te makkelijk met de maatregelen? Of komt het oplopen van de besmettingen ook door dat er meer getest is? Geen idee……

Ondertussen  leef ik nu dus in een gebied met code oranje en al merk ik persoonlijk daar verder weinig tot niets van, dat voelt toch niet fijn.

En dat kun je bagatelliseren of bloedje serieus nemen, het feit ligt er en de maatregelen zijn weer aangescherpt, dus of je nou nog wel mee wil doen of niet, we hebben er allemaal wel weer mee te maken. Of het allemaal zinvol is. Ik weet het ook niet. Ik durf het toch niet geheel te negeren en hou mij voor alle zekerheid nog steeds zo veel als mogelijk aan de maatregelen, maar ook ik betrap mij zelf of vrienden er wel eens op, dat dit wel eens een beetje fout gaat of is gegaan. Onbewust vaak, maar toch…….

Zolang wij buiten vrienden/kennissen kunnen ontmoeten, voelt dat wel voor mij een stuk beter dan ergens binnen. Vooral kleinere ruimtes vind ik wel een dingetje…..als er naar mijn gevoel “te veel” mensen binnen zijn, dan ga ik liever weer weg. Dat zoek ik liever niet op, tenzij er een goede afstand gehouden kan worden, maar ook dan voel ik mij nog altijd het aller prettigst op het terras, balkon of tuin, vooral  wanneer ik met meerdere mensen ben.

Een restaurant met plastic schotten tussen de tafels, is niet echt heel gezellig, ik geeft het toe, maar dat vind ik acceptabeler dan ééntje zonder, tenzij er echt genoeg ruimte tussen de tafels zit.

En zolang een ieder het respect op kan brengen om een ander zijn ruimte te gunnen, dan houden wij het nog een beetje leefbaar.  Want samen moeten wij dit toch kunnen doen en als wij dat dan toch niet kunnen of willen om welke reden dan ook, dan is het onze eigen keuze om eventueel helemaal weg te blijven van terrassen, kroegen of restaurants.

Wanneer mensen naar jouw gevoel toch te veel in je ‘anderhalve meter space’ komen en je wil dit niet, kun je dit ook vriendelijk of met een grapje laten weten. Dan hebben we allemaal een leuke middag of avond zonder dat dit verder zwaar beladen is met corona.

Laatst gingen twee vrienden van ons aan een vrij tafeltje op een terras zitten en meteen al werd één van onze vrienden zeer luid aangesproken door een mevrouw, die daar met drie vriendinnen zat te “wijnen” aan een tafeltje ietsje verder. “Meneer, anderhalve meter!!!! Corona!!!!” riep zij zeer luid en duidelijk voordat hij goed en wel zat.

Onze vriend dacht eerst dat het een bekende was die een grapje maakte, de tafeltjes zijn immers al zo neer gezet, dat dit geen probleem zou moeten geven. Maar nee, deze mevrouw was wel bloed serieus en wapperde naar hem met haar hand, alsof het een lastig insect was, ondertussen nippend aan haar wijntje.

Haar vriendinnen waren duidelijk verlegen met haar houding, nou is onze vriend absoluut niet op zijn mondje gevallen en had haar behoorlijk van repliek kunnen dienen door haar te zeggen dat ze normaal moest doen en anders van een terras moet weg blijven samen met haar vriendinnen, die ook vast allemaal niet uit één huishouden kwamen, maar hij deed dit niet, Hij was er echt even helemaal klaar mee en besloot daarom het terras te verlaten en elders zijn “gezelligheid” te gaan zoeken.

Dit verhaal zette mij wel aan het denken, want juist in de horeca ligt het probleem meestal niet (uitzonderingen daar gelaten uiteraard). Wel in de supermarkt, daar zie ik nog te vaak dat mensen het even totaal vergeten. Ook ik heb zelf die fout echt wel eens gemaakt, dat ik opeens bedacht dat ik iets vergat en zo maar in “mijn achteruit” schoot, waardoor iemand anders een rare bokkensprong moest maken om mij te ontwijken. Er rest dan niets anders dan “sorry” te zeggen en beter op te letten de volgende keer. Vaak krijg je dan een lachende reactie, van “geeft niets, overkomt mij ook wel eens” en vriendelijk lachend gaat een ieder dan weer zijn weg. Maar wanneer iemand panisch en boos gaat schreeuwen “corona!!!!” dan wekt dat meer irritatie dan begrip op lijkt mij. Als je om welke reden dan ook zo vreselijk bang bent, doe dan je boodschappen op een stiller uur, of laat ze door een ander doen, of bezorgen. Maar doe je ze toch zelf en ook nog eens op een drukker moment, reageer dan alsjeblieft wel normaal…….het is al abnormaal genoeg op dit moment zou ik zeggen. Is voor alle partijen een stuk prettiger!

En of je nou mee wil doen of niet…….heb wel het respect voor elkaars standpunt. Als jij niet (meer) mee wil doen, besef dan wel dat een ander het daar heel moeilijk mee kan hebben om welke reden dan ook. En als die ander het vervelend zou vinden om iemand die ‘niet meer mee wil doen’ in zijn nabijheid te hebben, respecteer dat dan ook en blijf dan uit de buurt van die persoon, maar ook andersom uiteraard.

Uiteindelijk willen wij allemaal het zelfde, gezond blijven en ons normale leven weer terug, met onze vrijheden. Wie weet wat daarvoor de juiste weg is, mag het zeggen……ik weet het ook niet, maar zal wel altijd proberen elke mening te respecteren!  Dus hou respect voor elkaar en een vleugje humor op zijn tijd kan ook geen kwaad!!!

Stay safe allemaal!!!!

Hits: 260

2 gedachten over “Respect en een vleugje humor……samen moeten wij het toch doen…..of je nou mee doet of niet!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.