Plofkippen en konijnen, het pure leven op Kreta

Zo, het eerste weekend van de drie zit er nu op. Het was een soort thuiskomen toen we donderdag avond arriveerden. Heerlijk om zo warm begroet te worden door alle mensen die wij hier kennen. Natuurlijk Kreta is gewoon een mooi en gevarieerd eiland, met bergen en mooie stranden, maar de mensen …. die zijn  zo geweldig. We hebben altijd zoveel plezier met ze! Dit blokje gaat over eten en konijnen! Niet voor tere kinderzieltjes!

Hier is het gewoon onmogelijk om ongezien en zonder stops van A naar B te lopen. Ergens 1 drankje te doen, lukt je niet, het worden er altijd meer. En het is al helemaal onmogelijk om snel iets te eten en snel van tafel te gaan. Hier is uit eten een heel andere gewaarwording dan bij ons in Nederland. Hier tafel je gewoon een hele avond, komen de grieken steeds een praatje maken of aan het eind van de maaltijd schuiven ze gezellig bij je aan. Uiteraard alleen wanneer je dit leuk vindt. Wanneer je hebt afgerekend, denk dan niet dat je zo maar op kunt staan. Nee, dan komt er nog een lekker drankje of een karafje met raki en een vol bord met fruit en soms ook nog een heerlijk zelf gemaakt puddinkje of zoals gisteravond een grote schaal met super lekkere creme brulé. creme bruleInmiddels weten we nu dat we ons dus niet vol moeten proppen met het goddelijke eten, omdat er daarna altijd nog wel iets volgt. We passen onze bestelling  en eet patroon tegenwoordig aan, zodat we niet zo als in de voorgaande jaren, als twee opgeblazen plofkippen de rest van de avond rond lopen.plofkip

Gisteravond gingen we zoals altijd bij onze vriend Mike een auto huren en hij zat trots en amusant te vertellen wat er allemaal in het afgelopen jaar is gebeurd. We hangen aan zijn lippen en ik al helemaal als hij het opeens over zijn kleindochter van 4 heeft.Mike

Hij glimt van trots en verteld ons dat de kleine meid van vrienden een heel groot dik konijn in haar handjes had gedrukt gekregen. Haar ouders en opa waren daar niet zo blij mee omdat dit konijn een hok moest hebben. Een groot hok want het is een groot konijn.

De slimme kleine, lost dit zelf op door met oude deuren te sjouwen en met gaas en een net  bouwt ze bij de boom gewoon helemaal zelf een mooi onderkomen voor haar konijn. Wel zeurt ze vervolgens constant dat ze een soort box in het hok wil hebben voor de konijnen baby’s. Maar niemand neemt haar serieus. Ze regelt daarom zelf twee oude bureau lades en met schroeven maakt ze hier een soort kraam kamer van. Tot grote verbazing van de familie heeft het konijn de volgende dag 9 baby’s in die kraamkamer.konijn

Uiteraard hebben ze haar moeten vertellen dat ze er eentje mocht houden maar dat de rest in de pan zou belanden. Dat vinden de kinderen hier heel gewoon, geiten en konijnen belanden nou eenmaal op tafel.

De eerst volgende keer dat ze konijn eten, zegt de kleine dan ook heel wijs tegen opa terwijl ze heerlijk zit te smikkelen. “Opa, als ik dit eet moet ik wel steeds aan ze denken en vind ik het best een beetje zielig…………….maar o,o, wat vind ik dit vlees toch heel erg  lekker!”.

Ik vind dit zo een puur verhaal en zag het ook helemaal voor me, ondertussen bedenkend dat sommige kinderen bij ons niet eens weten dat melk van een koe komt.

Gewoon even een klein verhaaltje, maar wilde dit voor de sfeer toch even delen.13422922_1070330069707924_1503605357_n(1)

Hits: 309

6 gedachten over “Plofkippen en konijnen, het pure leven op Kreta”

  1. wat een leuk verhaal!! Het eten zal daar ook wel lekker smaken,allemaal nog zo puur.vlees smaakt naar vlees,verse groenten van het land, niet uit een kas!aardbei smaakt naar aardbei je ruikt ze nog!!Dit is ook bij ons in Spanje, wij gaan zaterdags naar de markt én kopen ons groenten en fruit van de boeren, heerlijk!! lieverds geniet nog van al het lekkers!!

  2. Een fantastisch verhaal en een slimme jongedame die het allemaal wel even heeft geregeld.
    Nog een fijne vakantie en geniet met volle teugen.

  3. Wat een super verhaal ja het is daar heel anders dan hier maar de kinderen daar vinden normaal natuurlijk moet je hier om komen is het direct dieren mishandeling toch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.