Roddelen? Wat is nou roddelen?

Roddelen wat is dat eigenlijk? Roddelen is een (meestal verzonnen, of zwaar aangedikt) verhaal over iemand (door)vertellen om iemand te beschadigen, zelf interessant gevonden te worden of puur uit jaloezie. Helaas hebben we het allemaal wel eens meegemaakt, of weten minstens wie zich daar wel eens aan schuldig maken. In mijn ogen een heel verwerpelijke bezigheid!roddelen

Natuurlijk hebben we het allemaal wel eens over een ander, zeker wanneer daar iets mee is gebeurd of aan de hand is. Maar als het goed is zou je, wanneer die ander er zelf bij komt zitten, het er ook over durven te  hebben. Eventueel zijn of haar uitleg of visie vragen en wanneer de persoon in kwestie dat niet wil, het uit respect laten rusten en het er hooguit nog met je partner over hebben, maar niet meer met anderen. dat vind ik het geen roddelen.roddel 22

Uiteraard hebben we allemaal onze meningen over anderen of hun gedrag en ook die delen we wel eens met een ander. Maar ik durf te stellen dat, wanneer de persoon in kwestie aan mij zou vragen of ik iets gezegd heb over hem/haar, ik dit, als het waar is, zeker zou bevestigen en dan ook uit zou leggen waarom ik iets vind. Ik heb een hekel aan hypocrisie en ga liever een confrontatie aan om uit te leggen waarom ik iets gezegd heb. Dit doe ik ten aller tijde met zoveel mogelijk tact, maar doe het wel. Als dan blijkt dat ik fout zat, zal ik dat zeker meteen erkennen. Als ik een mening heb over iets/iemand en na de confrontatie heb ik deze nog steeds, zou ik ook dat gewoon zeggen, maar wel met respect.roddel 7

Ook ik ben een “slachtoffer” geworden van iemand die het nodig vindt om over mij te roddelen. Omdat ik zelf niet zo in elkaar steek, was ik eerst geschokt, boos en onder de indruk, maar vind haar nu alleen nog maar heel erg zielig. Ze is een ster in het verzinnen van vette roddels gebaseerd op nog vettere leugens. Verdraaien van feiten/gebeurtenissen, zodat zij zelf opeens een soort van slachtoffer lijkt. En tegen deze vette roddels of zeg maar gerust leugens, kan ik mij niet eens  verweren, omdat ik niet weet tegen wie ze allemaal verteld zijn. Ik kwam er achter, doordat deze persoon de stomme fout heeft gemaakt ze ook te uiten tegen mensen die mij goed gezind zijn en deze hebben mij gewaarschuwd dat er hele rare verhalen over mij in de omloop zijn. De reden waarom? Tja, ik denk dat ik dit wel weet, dit zijn roddels ontstaan uit eigen onzekerheid, jaloezie, weinig eigenwaarde en een ziekelijke neiging om uit te zijn op ruzie van een heel zielig persoontje. Een persoontje wat zich duidelijk minder voelt dan ik, mij misschien zelfs wel als een soort bedreiging ziet (al zou ik niet weten waarom, want ze heeft niets, echt helemaal niets wat voor mij boeiend is). Het is duidelijk iemand die geen leuk eigen leven heeft en daarom  deze roddels nodig heeft om in “the picture te staan” en mij ondertussen zwart te maken, zodat mensen die mij wel aardig mochten vinden, anders tegen mij aan zouden gaan kijken.  Triest want deze dame in kwestie, maar ook de mensen om haar heen, interesseren mij namelijk totaal niet, maar ik ben voor haar duidelijk wel heel belangrijk. Ik heb er geen contact (meer mee) en hoef dat ook nooit meer en wie weet was dat nou wel net de bedoeling. Ik vind het prima zo. Laat maar kletsen en daarmee zich zelf belachelijk maken. Het is wel langzamerhand een vorm van laster, maar ik doe er verder niets mee of tegen en sta er ver heel ver boven, want mijn omgeving (de mensen die echt belangrijk voor mij zijn en de mensen die mij echt kennen) en uiteraard ik zelf weten gelukkig beter.

Deze bovengenoemde roddelaarster, die laat ik vanaf nu verder voor wat het is. Negeren en nergens verder op in gaan is dan de beste remedie. Dit is  daarom dan ook de eerste keer en meteen de laatste keer dat ik het over haar heb gehad. Ik geloof namelijk in Karma en ben er van overtuigd dat zij ooit zo gigantisch de deksel op haar eigen neus zal krijgen, dat ze het wel zal laten om ooit nog verhalen over mij of wie dan ook,  te verzinnen of aan te dikken, kan ze hopelijk het respect voor en van  anderen en zichzelf terug vinden en eindelijk aan haar eigen leven beginnen.karma

Dan heb je nog de roddelaarsters/roddelaars die  waarschijnlijk denken dan jij alles mooi voor elkaar hebt, populair bent, wie weet zelfs mooier dan zij bent, een leukere baan of leukere vent hebt, een leuker leven hebt of weet ik veel waar die nou helemaal mee zitten, maar je dat in ieder geval gewoon niet gunnen, terwijl ook zij je niet eens echt kennen.

Dat zijn de “here say” roddelaarsters/roddelaars. Die “schijten” om het even heel grof te zeggen op andermans naam en gooien een vette gemene roddel in het circuit, welke ze zogenaamd via een ander gehoord hebben over jou.  Die zijn nog gemener dan gemeen. Gebruiken dan ook vaak de term “waar rook is, is vuur”. Wanneer je dan ze ooit aanspreekt over wat zij gezegd hebben, dan krijg je te horen dat ze het ook maar gehoord hebben, maar helaas niet meer weten van wie of waar. Dat ze het zelf ook niet geloofde, ja,ja, dat zal wel, maar het wel nodig vonden om het even tegen een vriendin van jou te vertellen en nog erger tegen wie weet nog meer allemaal..  Die vriendin die je vervolgens is gaan verdedigen waardoor de roddelaarster maar snel vertelde het ook maar gehoord te hebben. In en in triest maar dat zijn wel de gevaarlijkste! Die figuren spreek ik dan ook meteen aan zodra ik ze zie! Dus beware!roddel 5

Dan heb je nog een heel kwalijk groepje roddelaars/door vertellers. Dat zijn die figuren die bij een gesprek zitten, waar iemand ter sprake komt en vervolgens alles wat gezegd is, volledig uit zijn context trekken en vervolgens direct doorbrieven aan de besproken persoon. Dit is meestal dan heel kwetsend voor die persoon zonder dat deze weet in welke context iets gezegd is. Dat noem ik een achterklap figuur van de bovenste plank. Wanneer iemand zo naar je toekomt, van weet je wat die en die en die zojuist over jou hebben gezegd?, wees dan op je hoede en vraag jezelf af waarom deze persoon dit zo graag en zo snel mogelijk aan jou komt door vertellen! Wees verstandig en confronteer dan de personen die zogenaamd over jou hebben zitten praten, met wat je gehoord hebt, hoogstwaarschijnlijk is de soep niet zo heet, als dat hij opgediend wordt. En viel het allemaal heel erg mee. Maar hou de achterklapper die zich voor doet als jouw vriend/vriendin. voortaan goed in de gaten, want die is gevaarlijker dan je dacht.

Ach, we zeggen allemaal wel eens wat, luisteren allemaal wel eens graag naar een sappig verhaal, lachen allemaal wel eens om een (domme)streek van een ander, hebben allemaal wel eens een (voor)oordeel over een ander of een kwestie. Hebben allemaal wel eens een voorkeur voor iemand of juist helemaal niets met iemand, dat is allemaal heel menselijk hoor en niks mis mee. Ik maak mij daar  heus ook wel eens schuldig aan hoor!roddel 11

Maar op het moment dat anderen iemand willens en wetens echt gaan beschadigen, zeker wanneer dat een vriend of goede bekende betreft, zonder dat de persoon in kwestie zich kan verdedigen, zou je toch de ballen moeten hebben om op te staan en te zeggen dat je hier niet aan mee doet!  Ik heb die ballen en doe dat wel en jullie?

 

Hits: 925

4 gedachten over “Roddelen? Wat is nou roddelen?”

  1. Zit met een zelfde situatie. Heb geprobeerd het uit te leggen en excuses gemaakt maar krijg daar geen begrip voor, wat jammer is, niet alleen voor mij maar gewoon voor de hele situatie. Ik hoop dat het snel uitgesproken wordt want ik zit er behoorlijk mee in mij maag.

    1. Hallo Cornelius, Roddels kunnen meer kapot maken dan je lief is en vreselijk wanneer je niet de kans krijgt om dit uit te praten. Ik hoop voor jou dat dit toch nog ooit goed gaat komen! Sterkte!

    1. Inderdaad Carry! Helemaal gelijk. Negeren en er boven staan is het beste, maar er zijn wel grenzen aan wat acceptabel is. Iemand willens en wetens beschadigen, is zelfs volgens de wet pure laster. Maar sommige mensen zijn het inderdaad niet waard om er aandacht aan te besteden dus toedeledokie tegen die zielepietjes zeggen we dan maar! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.