Verjaardagen……….

Verjaardagen, de één vindt het heerlijk om ze te vieren en de ander gaat op de automatische piloot omdat het nu eenmaal zo hoort binnen de familie en sommige haten het en vieren het gewoon niet. Ik zelf behoor tot de laatste categorie, ik vind verjaardag vieren van mij zelf vreselijk en vier het het niet of hou het op zijn minst het liefst zo klein als mogelijk. Dus hoog uit met het eigen gezin en een paar naaste familie leden, dat is voor mij helemaal genoeg. Maar het liefste ga ik gewoon lekker weg rondom mijn verjaardag, maar dat is mij helaas nog nooit gelukt.  Afgelopen donderdag was ik met die tropische hitte dus jarig. En heb dat min of meer toch een beetje gevierd. Het deed mij wel heel goed om dit keer mijn complete gezin en aanhang bij elkaar te hebben, inclusief mijn kleine prinses, mijn moeder en broer en 2 hele goede vrienden die even een bakkie kwamen doen. anneliese-jarigDruk zat zo,  nog net overzichtelijk, gezellig en ik voelde mij toch stiekem even heel erg jarig. Leuke cadeautjes en lieve kaarten gehad, giga veel lieve en leuke digitale felicitaties. Dat was allemaal best lief en leuk. Was er ook echt wel blij mee. Maar als je mijn eerlijke mening vraagt? Verjaardagen en zeker die van mij zelf, vind ik ronduit vreselijk, kinderverjaardagen en de verjaardag van mijn moeder, die moeten gewoon, daarover is geen discussie mogelijk, maar de rest……….nee, mag van mij af geschaft worden.bbq

Ik vind het wel leuk wanneer iemand een mijlpaal haalt om een leuk feestje of BBQ,  of zo te regelen en doe er dan ook alles voor om dit te laten slagen. Ook wanneer er iemand zo een feestje geeft, ben ik graag van de partij en draag uiteraard met een gezellig humeur  en met plezier bij aan de feest stemming. Of gewoon even langs te gaan met een bloemetje, te feliciteren en hoppa weer weg vind ik ook heel prettig.

Maar de o, zo bekende (Nederlandse) verjaardagen, uren in een kring zitten, in het ergste geval moeten blijven eten en dan soep met brood te eten krijgen, de altijd hectische koffie ronde overleven met de opsomming van de soorten gebak. Dezelfde gezichten met dezelfde verhalen, die verjaardagen……… die vind ik echt vreselijk. kring-verjaardag

Het is maar heel zelden dat dit wel echt leuk is, meestal is het pas leuk wanneer er nog een klein groepje achterblijft met een lekker drankje en wat (oud geworden) toastjes en warm geworden olijfjes, de overgebleven visite zich ondertussen breed uit neer gaat zetten op de leeg gekomen banken en stoelen. Lekker ontspannen, leuke gesprekken voerend,  gekke anekdotes om hoog halen, dat zijn vaak de leukste momenten van zo een verjaardag. De gast vrouw en/of heer, zitten dan eindelijk ook lekker mee te praten en rennen niet meer de hele tijd heen en weer om het iedereen naar de zin te maken. Heel relaxt.toastjes

Maar eigenlijk is het vieren van verjaardagen op deze manier een raar iets. In sommige families zelfs een verplichting, waar ze het liefst hebben dat je uren en uren aanwezig bent. Mocht je maar heel even langs komen omdat je druk bent, is dat al bijna not done, maar o wee, wanneer je niet komt of vergeet een kaart te sturen of te bellen, Dat is dan  echt onvergeeflijk. Dan spreekt men er wel met er met elkaar over, maar bijna nooit met de persoon in kwestie……………brrrrrrrrrr hele familie kwesties kun je daar door krijgen. Vreselijk! Gelukkig heb ik daar zelf geen last meer van, wel mee te maken gehad maar daar ben ik gelukkig helemaal vanaf!boos-2

Natuurlijk is het fijn wanneer je mag vieren dat je weer een jaartje ouder bent geworden. Het is menig één helaas niet gegeven, dus moet je dankbaar zijn dat je weer wat ouder bent geworden en als je dat wel wil vieren, is dat o.k. maar maak er geen belasting van voor een ander.

Er zijn ook mensen die wentelen zich graag in alle vormen van aandacht op hun verjaardag en dat is prima. Maar even serieus, hoe lief de kaarten, de felicitaties, de cadeautjes, aandacht ook allemaal is en hoe zeer ik dit ook waardeer, het vieren van mijn verjaardag is en blijft een vreselijk gebeuren in mijn ogen. Vraag mij niet waarom, maar ik hou er nu eenmaal gewoon niet van om jarig te zijn, ik kan mij ook niet herinneren dat ik dit ooit wel leuk heb gevonden. Waarschijnlijk als kind wel, maar als volwassene zeker niet.kadootjes

Voor mijn partner zijn verjaardag (en meteen ook voor mezelf hihihi) regel ik de laatste jaren altijd een uitje van een paar dagen en probeer daar dan iets bijzonders van te maken. Dit lukt tot nu toe heel goed en bevalt ons allebei prima! Hij is in januari jarig en laten we eerlijk zijn, dan zijn we meestal wel even helemaal klaar met feestjes, drinken, eten en elkaar opzoeken, dus een mooie oplossing is dan om iets leuks te boeken.beatle

Vorig jaar bereikte hij een mijlpaal en in plaats van dit groots te vieren,  zijn we toen heerlijk 4 dagen naar Liverpool geweest, waar hij als groot Beatle fan van heeft genoten, ik ook trouwens! Wat een geweldig appartement hadden we daar, met uitzicht op de Mercy en midden in het centrum. Liverpool was boven onze verwachting een geweldige stad, waar we ons meer dan prima hebben vermaakt. Daarvoor hadden we voor zijn verjaardag, al eens een appartement op de Nieuwmarkt, een paar dagen Krasnapolsky en een paar dagen in het Carlton in Amsterdam.  We speelden dan gewoon toerist in onze eigen geboorte stad en geloof me dat kan echt heel leuk zijn! Het waren stuk voor stuk fantastische uitjes en zeker voor herhaling vatbaar. en mooie bijkomstigheid, we hoefden verder niets aan zijn verjaardag te doen, super!! Geen giga hoeveelheid boodschappen doen, de hele dag en avond rondhollen, dag er na alles weer schoonmaken. niks van dat alles! Gewoon samen genieten. Dus voor mijn partners verjaardag gaan we zo lang het kan, voortaan lekker op pad. tropisch

Volgend jaar bereik ik zelf een mijlpaal en in plaats van een groot feest te geven, wil ik dan heel erg graag een paar dagen lekker weg, het liefst een weekje ver weg.  Gaan we daarna wel lekker uit eten met het gezin. Voor mij dus in hemelsnaam geen surprise party, want dat haat ik echt, dat vind ik alleen maar leuk bij een ander, maar waardeer het absoluut niet bij mezelf. Zo zien jullie maar weer, deze oma is gek op gezelligheid, leuke feestjes, maar absoluut niet wanneer zij zelf jarig is. Ik ontpop dan in een soort van moppersmurf die vervolgens keihard roept…………Ik haat het om jarig te zijn!!!!  Dus bij deze………………moppersmurf-2

Hits: 1081

2 gedachten over “Verjaardagen……….”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.