Zo veel “vrienden” op het internet…………?

Het internet, wat een medium! Het maakt de wereld opeens zoveel kleiner en als je het goed benut is het internet heel handig en leuk. Opeens merk je bijvoorbeeld via Face Book hoeveel mensen je eigenlijk kent of gekend hebt. De mensen die je regelmatig nog ziet, blijven op de hoogte van je reilen en zeilen en jij van dat van hun. Daarnaast is het vaak grappig om via FB contact te hebben met mensen die je normaal gesproken niet meer ziet of waarschijnlijk ooit nog zal zien, maar wel een band mee hebt (gehad). Kan allemaal echt heel leuk zijn. Voordat je het weet heb je opeens heel veel FB vrienden. Maar hoe echt is dit nu helemaal? 

Iedereen kan namelijk op FB zetten wat hij/zij wil en hoe ze dat doen is ook heel verschillend. Eigenlijk kun je op het internet maar ook op FB zijn wie je wil. Je kan je wereld in kleuren zoals jij dat wil en je privacy instellingen zo aanpassen dat bepaalde FB vrienden berichten niet kunnen zien of juist wel. 

Mijn “vrienden” aantal op FB is best hoog, in ieder geval wat mij betreft, hoog genoeg, maar had vele malen hoger kunnen zijn. Een ieder die bij mij op de FB lijst staat, ken ik of heb ik er met een goede reden op staan. De rest van de vriendschap verzoeken, negeer ik gewoon. Bij mij totaal geen vreemden op de lijst en er is een heel klein  groepje die zonder dat ze het weten, niet alles te zien krijgen wat ik neer zet. Kortom het zijn allemaal mensen op de lijst uit het heden en uit het verleden. En ik bepaal zelf wat zij te zien krijgen.internet-2

Wanneer je FB gebruikt om gewoon leuk op de hoogte te blijven van wat er om je heen gebeurt en anderen op de hoogte te houden wat jij zelf meemaakt en doet, is er niet zo veel aan de hand.  Kan allemaal zelfs heel leuk zijn. De anderen lezen het wel of niet, scrollen door je foto’s heen of niet. Geven een like of een commentaar wanneer ze dit willen of houden zich muisstil en kijken wel lekker mee.

Die mee kijkers die zijn er massaal hoor. Het is mij al verschillende malen overkomen dat ik ergens was en iemand die op mijn FB vrienden lijst stond, opeens ergens op in haakte, iets wat op FB had gestaan, terwijl deze persoon echt nooit ergens op reageerde, bleek opeens dat deze wel alles had bekeken en volgde. Tja, alhoewel ik dit een beetje jammer vind, mag dit ook natuurlijk. Ik zelf dacht eerlijk gezegd dat deze persoon bijna nooit op FB zat, maar dat bleek dus totaal anders.internet-4

Ook heb ik zelfs een keer mee gemaakt dat ik  heel verontwaardigd, en geschokt, iets behoorlijk impulsief had neer gezet over een nare ervaring met een zeer onbeschoft persoon, zonder overigens namen te noemen. Er was geen woord aan gelogen, maar een beetje bizar. Normaal gesproken doe ik dit niet zo heel snel, ben ik best heel voorzichtig en er zeker nooit op uit om iemand willens en wetens via het internet te beschadigen. Maar dit was zo een minderwaardig gedrag dat ik het op dat moment toch echt even kwijt moest. Een kort stukje waarin ik weergaf wat er was gebeurd. Helaas is daar toen wel direct een kopie van gemaakt door iemand uit mijn vriendenlijst en ook meteen door gestuurd naar de bewuste persoon (overigens iemand die niet tot mijn vriendenlijst behoort). Juist omdat ik mij al snel realiseerde dat slechts een heel klein aantal mensen zouden kunnen raden over wie ik het had, heeft het er slechts een paar uurtjes op gestaan, voordat ik het weer definitief verwijderde.  verraad

Jullie begrijpen dat ik dat zelfde bewuste hele kleine groepje personen hierna een status heb gegeven waardoor ze niet meer alles te zien krijgen. Omdat ik niet kon bewijzen wie van deze trieste figuren het had gedaan, heb ik ze toch wel op mijn FB lijst laten staan en manipuleer nu dus wat ze wel en niet mogen zien. Ik heb hier wel wat moeite mee,  omdat ik niks te verbergen heb en omdat ik zelf niet zo in elkaar steek. Maar omdat dit een bewijs is dat sommige helaas niet te vertrouwen zijn,  er plezier in scheppen om mensen tegen elkaar op te zetten, je als het ware een mes in de rug te steken, vind ik dit een prima oplossing.internet-8

Waar ik ook moeite mee heb is met de personen, die in hun privé leven narigheid met anderen (die ik ook ken) mee maken en daar alles maar ook echt alles van op FB zetten, met naam en toe naam. Uiteraard is er niks mis mee wanneer je niet alleen leuke momenten deelt, maar ook verdrietige momenten, dat kan helpen in het verwerken van verdriet. Of wanneer het je een keer tegenzit, dit ventileert is ook prima, boos bent en dit even kwijt moet, ook geen probleem. Je ongerust maakt over iets, ook geen punt.  Gewoon om welke reden emotioneel bent en dit even kwijt moet, moet ook kunnen.

Maar wanneer men daarbij echt met modder gaat gooien naar elkaar, anderen echt vreselijk kwetst, dat is voor mij een “not done”. Dan benader ik  de persoon via een persoonlijk berichtje eerst om te laten weten dat ik dit niet netjes vind, gaat die ander er dan toch nog mee door dan verwijder ik deze persoon radicaal van mijn FB vrienden lijst. Gelukkig heb ik dit slechts 2 keer moeten doen. Maar ik hoor verhalen van anderen dat er hele oorlogen worden uitgevochten via de digitale snelweg. Of bij het minste geringste mensen elkaar van FB af mieteren alsof het een soort straf is. Vreselijk zielig en triest gedrag!internet-3

Ook vreselijk wanneer mensen zich heel anders voordoen dan ze echt zijn. Dat is gewoon weg triest! Nep profielen, nep foto’s, aangedikte mooie verhalen, fake wereldjes. Ik persoonlijk ben wie ik ben en wanneer je mij persoonlijk volgt via internet en privé ontmoet of kent, dan zul je merken dat er niets gelogen, aangedikt is of niet klopt, Geen gemanipuleerde foto’s, geen fake verhalen. What you see, is what you get.

Dit is iets wat bij de meeste mensen die ik ken gelukkig  ook het geval is. Maar helaas is niet iedereen eerlijk, je kunt immers iedereen zijn die je wil zijn op het internet. En dat is iets wat dus ook voorkomt, als je dat nodig hebt om anderen, maar eigenlijk ook jezelf in de maling te nemen, is een beetje zielig maar zegt wel heel veel over de bewuste personen. Dat maakt de digitale wereld heel nep of opeens een beetje griezelig en gevaarlijk soms. Daar moet je je wel goed bewust van zijn.internet-5

Ik persoonlijk vind het leuk om via het internet van alles en iedereen te volgen en dingen op te zoeken, neem niet zomaar iedereen aan als “vriend” op mijn  persoonlijke FB profiel. Chat met niemand, behalve wanneer echt even nodig, een hele enkele keer met een echte vriend/vriendin. Beleef dus wel veel plezier aan het internet. Maar ik besef heel goed, dat het allemaal een luchtbel kan zijn, ik geef er daarom de waarde aan die ik vind dat het moet hebben. Een leuk en soms handig tijdverdrijf en meer ook niet! Mijn FB “vrienden” zijn mij dierbaar, maar kunnen nooit mijn echte vrienden vervangen.

Hits: 253

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.