De magische kerst doos

De magische kerstdoos? Ja dat kwam ineens in mij op toen ik weer eens de kelderbox in was geweest en het meeste van de kerstspullen naar boven had gehaald. Het was weer zo ver……..

….de ene doos na de andere breng ik naar boven. Kratten met keurig gerangschikte kerst ballen, zakken met weet ik veel wat allemaal en leg alles op de woonkamer vloer neer. Allereerst mijn, vind ik zelf, prachtige kunstboompje in elkaar gezet. Vroeger kochten we altijd dure en mooie blauwsparren, deden daar veel moeite voor om de juiste grootte en vorm te vinden, maar nadat voor de zoveelste keer mensen zeiden dat het wel een hele mooie kunstboom was, besloten we over te stappen op een kunstboom. Uiteindelijk met de loop der jaren goedkoper, makkelijker dus why not? Tegenwoordig heb je zulke mooie en ik heb vind ik zelf, nu weer een hele mooie!kerstdoos-20

Ik heb mij een tijdje geleden al voorgenomen om niet meer voor het neerzetten van de kerst boom naar een tuincentrum te gaan. De verleiding om dan van alles te kopen is te groot en achteraf kom je er elk jaar weer achter dat je al zo heel veel had waarvan je was vergeten dat je het had. Voor originaliteit hoef je ook niet meer te gaan , want iedereen komt daar of koopt de meest leuke originele dingen via het internet. Dus tuincentra’s heel erg leuk, maar voor mij dus pas na het neerzetten en ophangen van de spullen die ik al heb. En dat is veel, best veel.kerstdoos-17

Ik ben 9 jaar geleden gescheiden en heb toen een heel klein beetje kerst spullen mee genomen. Want na bijna 30 jaar  getrouwd te zijn geweest hadden we giga veel kerst spullen verzameld. Ik had altijd een hele grote volle boom en regelmatig veranderde ik van stijl of kleur en ja dan heb je op een gegeven moment echt veel, heel veel! Maar 9 jaar geleden ben ik dus gewoon weer opnieuw begonnen, met mijn leven en met mijn kerst spullen. Een kleiner beschaafder boompje dan ik eerst altijd had. Minder toeters en bellen, want daar hield ik al nooit zo van, maar nu zeker niet meer. Leuk bij een ander hoor, maar niet bij ons.  Less is more, zeg ik altijd maar. Met alle respect voor een ieder dit dat wel geweldig vindt, als het zo een kleuren en lichtjes kermis is, dan ben ik dat na 2 dagen al helemaal zat. De kinderen hadden ieder een klein boompje op hun kamer met gekleurde lichtjes, gekleurde slingers en weet ik veel wat allemaal meer er in. Maar in de woonkamer was alles altijd in een bepaalde sfeer of kleur.  Dus bij mij is het nooit overdadig versierd geweest. Maar toch is het schrikbarend hoe in die korte tijd de kerstspullen weer zijn aangegroeid.kerstdoos-14

Goed, even op mijn gemak een sigaretje en peinzend kijk ik naar de hoeveelheid op de vloer. Ik heb eigenlijk niet echt een goed idee wat er allemaal in de dozen, kratten en zakken zit. Ik begin met de eerste doos en raak aangenaam verrast. O ja, wat schattig die kandelaar, oooow die hangers zijn ook leuk, wauw die kerstster voor voor het raam, die is echt heel mooi, ik was vergeten dat ik deze verleden jaar na lang zoeken op het internet had gevonden. Ik laat een oud kerstballetje in de kleur rood op de palm van mijn hand rusten en zie mijn kinderen weer voor me bij de boom. Je zou er even emotioneel van worden en dat word ik dan ook, even, heel even. Mijn hart maakt een sprongetje bij het zien van de kerst verlichting, daar heb ik ook mijn benen voor onder mijn kont vandaan gelopen en ik steek vol spanning de stekker in het stopcontact en joepie ze branden prachtig!  Het waren drie snoeren, eentje is inmiddels zo gehavend dat ik hem wegberg voor de lampjes die het nog wel doen en verdeel de twee overige snoeren zo goed als mogelijk over het gelukkig niet al te grote maar mooie boompje. Er komt steeds meer leuk spul uit de doos, het lijkt zo wel een magische doos en ik krijg er zo waar zin in om te beginnen aan de kerstboom optuigen.kerstdoos

De zon schijnt echter fel de kamer in en dat geeft nou niet echt het kerst gevoel en daarbij zie ik opeens heel duidelijk dat ik eigenlijk de ramen moet lappen, dus huppa, ik doe heel snel de jaloezieen dicht, waardoor de lichtjes inmiddels in de boom beter tot hun recht komen.  ik zet een cd op en open vol goede moed en relaxt de ene doos, krat en zak na de andere. Nu moet ik keuzes maken. Ik kies dit jaar voor helemaal wit met hier en daar een zilver accent. Ik kies voor rust. Af en toe wat zwart en hier en daar een grijs tint en stem de kaarsen op tafel daar ook op af.  Hier en daar breng ik in huis wat rustige maar wel mooie kerst sfeer verhogende attributen aan in de vorm van een mooie kandelaar, een leuk lampje, kerstkrans (ook wit) aan de buitendeur. Kortom de kerst versieringen zijn in balans met de normale inrichting en ik vind het wel wat hebben. En voor kleine Lisa plaats ik een paar schattige kerstbeertjes al dan niet met een muziekje in hun buik onopvallend onder de boom. Dat zijn de enige dingen die een toefje rood of groen hebben, maar niet opvallen.kerstdoos-5

Tevreden posteer ik mij op de bank en kijk om me heen, het is goed zo! Zo snel heb ik in mijn hele leven nog nooit het huis kerstig gekregen. Ik was altijd een beetje gestresde draak, die het perfect allemaal in de boom wilde hebben hangen en je moest mij ook echt met rust laten dan. Dit keer heb ik de rust in mijn lijf en dat zie je terug in de versiering. Een heerlijk tevreden en rustig gevoel komt over me en met de jaloezieen nog steeds potdicht, de kerst verlichting en de haard aan, denk ik, het is goed zo. ik sta op, want nu begint het laatste vervelende stukje, het opruimen, het weer naar beneden brengen van de overige spullen ,stofzuigen etc.

Jemig wat heb ik nog veel over! Ik plaats alles wat ik niet gebruik weer netjes terug in de dozen en kratten, kijk er nog eens goed naar en weet nu al, dat ik volgend jaar bij het weer naar boven halen van de kerst spullen, hoogst waarschijnlijk alweer vergeten ben wat ik allemaal heb en weer aangenaam verrast zal worden door de magische kerst doos!

 kerstdoos-4

Hits: 183

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.