De kerst kater……….

Nog één keer ga ik het over de kerst hebben en dan beloof ik jullie de kerst minimaal een maand of 11 met rust te laten! Eigenlijk ga ik het meer over de kerst kater hebben. Mijn kerst kater dus. Hoe leuk en gezellig het ook was, het huis is minimaal vettig, de vaatwasser draait over uren. Alle broeken die ik graag draag, zitten vet strak en mijn portemonnee kreunt ook al zachtjes.

Maar gelukkig waren de dagen wel gezellig en leuk, maar ook vermoeiend, dat kan ik niet ontkennen. Het begon bij ons al op de zaterdag voor kerst, alle boodschappen moesten eerst in huis gehaald worden. De huiskamer moest min of meer omgezet worden want aan onze eettafel passen geen 10 personen en een kinderstoel. Dus huppa, passen en meten, tafel erbij, stoelen er bij. Twee gourmetstellen en een stoofpan stel op de tafels. Stoeien met de snoeren, planten verhuizen, de boel weer kerstig maken. Ik vind het namelijk wel zo prettig,  wanneer de kamer ook gewoon nog een gezellige huis kamer is, met prettige zitplaatsen. En al lijkt dat vaak wel zo, het is immers niet alleen maar het eten, maar ook gewoon het even gezellig samen kunnen zitten, voor en na het eten. Maar goed dat hadden we dus die zaterdag voor de kerst al zoveel als mogelijk geregeld.kerstover20

Daarna hadden we afgesproken om die avond, dus op kerst avond, te gaan dineren in een restaurant dichtbij. Samen met alle vrienden met wie we in de voorgaande jaren wel eens naar Dublin of/en naar Galway zijn geweest. Dat was echt super gezellig en we hebben ons kostelijk vermaakt. Om half 7 zaten we al knus aan de wijn en na het heerlijke eten, hebben we met zijn allen nog een afzakkertje (o.k. ik geeft het eerlijk toe, meerdere) genomen bij ons stam café hier in de Haven. Op de dag er na, dus de eerste  kerst dag zelf, moesten er alleen nog wat kleine voorbereidingen gedaan worden en lekkere dingen worden neergezet. De garnalencocktail alvast een beetje voorbereiden, de groenten snijden etc. etc. Niet echt zo heel veel meer,  maar ik moet eerlijk toegeven,  na zo een avond wijn, wijn en nog eens wijn, viel dat toch wel een klein beetje zwaar, maar ik klaag niet, echt niet. Ik constateer alleen maar.kerstover18

Goed, de kerstavond was al een succes geweest en na wat moeizaam uit bed komen, kon de eerste kerst dag  beginnen. Onze kleine prinses haar tweede kerst alweer en wat zag ze er prachtig uit en wat was ze vreselijk lief. Heerlijk kind, vrijdag de 30e is ze alweer twee jaartjes oud, wat gaat dat hard! Goed, uiteindelijk was iedereen er en de sfeer was gemoedelijk en gezellig. Helaas heb ik altijd de neiging om alles in goede banen te willen leiden, dus ren vaak heen en weer om het iedereen naar de zin te maken. Hulp werd er genoeg aangeboden, regelmatig werd er door iemand gevraagd of ze iets konden doen, maar ik ben zo een eigenwijs produkt die altijd graag zelf alles wil doen, of minstens de regie er over wil hebben. Tja, eigen schuld, dikke bult, dan ren je van hot naar her, maar goed, dat zit nu eenmaal in de aard van het beestje.kerstover-2

Nadat we een gezellige dag en avond hadden gehad en heerlijk samen hadden gegeten, begon langzaam maar zeker, iedereen aanstalten te maken om te vertrekken. Toen de laatste gasten weg waren tegen een uur of 11 en ik alle hulp om op te ruimen had weg gewapperd, ben ik begonnen aan het afspoelen en organiseren van de vaat. Ook mijn partner was niet welkom in de keuken, ik werk het snelst en het liefst dan alleen.  De vaatwasser draaide al, dus gewoon even een aantal dingen alvast met de hand doen. Uiteindelijk de twee gourmetstellen en het stoofpan stel onder handen genomen. Wat een “piep” klus is dat toch elke keer weer! Het stinkt ook altijd zo vind ik! De balkon deur had ik al openstaan, vanwege de gourmet lucht en het feit dat ik het behoorlijk warm kreeg van het boenen. Ik wilde het persé allemaal meteen weg hebben, want de volgende dag zouden we in de middag, de kinderen en kleinkinderen van mijn partner, even op visite krijgen. En ik moet bekennen het huis stonk gewoon. De keuken leek wel een oorlog gebied. Daarbij heb ik er een hekel aan, om in de bende wakker te worden. Dus boenen en luchten tot een uur of half drie  ‘s nachts en de volgende dag de meubels weer op hun plaats terug schuiven, opruimen en stofzuigen. Toilet reinigen. En we zijn er weer klaar voor!kerstover4

Helaas, voelde ik de tweede kerst dag,  toch nog steeds de kater van de hoeveelheid wijn op die kerstavond, dit samen met de vermoeidheid van de 1e kerstdag, gaven mijn benen een soort rubberen Robbie gevoel. Maar ik klaag niet, ik constateer alleen maar, dus even doorbijten, een frisse douche, flink wat make up en ietwat feestelijke kleren aan, doen dan (voor even) wonderen. Dus, naar ik hoop, fris en fruitig, met (ook hopelijk) een niet meer stinkend, opgeruimd en kerstig huis, hebben we de tweede ploeg ontvangen. Heel gezellig ook weer. Zij bleven echter niet eten. Dus toen zij weer weg waren, huppa het stoof pannetjes stel weer op tafel, alle restjes uit de koelkast getrokken, stokbroodje afgebakken en uuuuh……….. tja de fles stond al open, dus dat is zonde, dus weer een wit wijntje ingeschonken en samen met de t.v. (hoe kerstig hahaha) maar ook de kaarsen aan, samen  lekker zitten smikkelen, op ons dooie gemakkie, na keuvelend en genietend hoe leuk het allemaal was geweest. Daarna samen opgeruimd (ja,ja nu nam mijn lieffie het leeuwendeel op zich) en lekker wezen uitbuiken op de bank met koffie en de beentjes gestrekt, kijkend naar een film. Zo lekker!kerstover1

Goed dat was kerst 2016. Het was allemaal leuk, gezellig, heerlijk, ik ben dankbaar dat we het met elkaar hebben kunnen vieren en ook zo  leuk hebben gehad. Maar, heel eerlijk? Ik ben er nu dan toch ook wel weer helemaal klaar mee.  Voor minimaal een maand of 11, hoef ik geen kerst meer hoor! De kerstboom mag nog heel even tot oud en nieuw staan en dan heel snel alles weer terug naar het oude. Wanneer de kerst eenmaal over is, dan hoeft het voor mij ook meteen allemaal niet meer, het geblink, de kitsch en alle lichtjes, die ik eerst gezellig vond, ben ik dan echt meer dan zat. Die wil ik allemaal zo snel als mogelijk weer weg hebben dan. bijna 3 weken zo een gedoe, is meer dan genoeg. Ondankbaar? Ja waarschijnlijk komt dit nu wel zo over, ik weet dat er heel veel mensen zijn die heel graag zo een kerst willen vieren, als dat ik nu heb gedaan. Daar ben ik mij heus wel van bewust hoor. Maar ik beschrijf alleen maar heel eerlijk, wat ik nu voel. Ik klaag niet, ik constateer!

Ik denk dat het komt omdat ik enigszins last heb van een soort van kerst kater of zo…………………en uuh ik niet alleen, want ik hoorde mijn vaatwasser en mijn portemonnee ook al lichtjes kreunen…………………..maar ik klaag niet, ik constateer. Ik heb gewoon een kerst kater!

Fijne jaarwisseling allemaal!

kerstover9

 

Hits: 238

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.