Die “vreselijke” vroege kerst versieringen,

Kerstversieringen al in november, tja, heel eerlijk?? Vreselijk, we klagen wel over de pepernoten die er al in augustus liggen, maar velen van ons laten zich, vrees ik toch opjagen om de boom te zetten. Ik zie al sinds een paar weken de ene foto na de andere van kerstbomen en overige kerst versieringen voor bij komen op Face Book.

Mooie bomen en versierde huizen dat meestal wel. Toch lijkt het wel of de bomen elk jaar weer eerder worden neergezet en ik betrap mij zelf er op dat ik dit aan één kant toch niet echt heel leuk vind, zelfs vreselijk vind en aan de andere kant krijg ik, gek genoeg, zo een beetje opgejaagd gevoel, dat ook ik hoog nodig met de kerst versiering bezig moet. Maar ik laat me niet gek maken hoor, niet eerder dan dat Sinterklaas weg is, geen dag eerder, als we zo aan verschillende tradities hangen, dan hang ik al heel lang aan deze. Een beetje respect voor de Sint.

Ook toen er geen in Sint gelovigen meer in onze omgeving waren, hield ik mij er toch strikt aan dat eerst de Sint het land uit moest zijn, voordat de eerste kerstballen te voor schijn werden gehaald. Daar sta ik nog steeds achter. Ik kan mij goed voorstellen dat wanneer je de hele week aan het werk moet en het weekend voor Sint vertrekt alleen maar tijd hebt, je er voor kiest het toch dat weekend te doen.  Maar ergens in november al? Nee, dat toch niet. Ieder moet het lekker voor zich weten natuurlijk, al wil je je kerstboom al met de Pasen neer zetten, is dat jouw beslissing, maar ik persoonlijk? Ik hou er toch niet van.

Als ik eenmaal begin, na 5 december, zie ik er eerst best tegen op, maar ik moet bekennen dat ik al snel heel enthousiast word. Wanneer alles staat en hangt, dan vind ik het ook weer reuze gezellig. Dat dan weer wel, maar wanneer het 2 januari is geweest, dan heb ik er ook al weer schoon genoeg van en moet het allemaal als een speer weer opgeborgen worden en dan geniet ik weer van de rust en de ruimte in ons huis.

Ik probeer mijn huis altijd op een rustige, maar wel sfeervol en gezellige manier te versieren, want heel veel kermis en poppenkast met kerst is aan mij niet besteed. Dat sommige mensen echt alles uit de kast trekken, heb ik alle respect voor, maar voor mij persoonlijk is dit absoluut geen optie. Daar zit het hem misschien juist wel in, wanneer je zoveel kerst versiersels in je huis aanbrengt, zo vreselijk veel werk er aan hebt, dan wil je dat niet voor maar 3 weken doen, dus begin je eerder. Dat zal het waarschijnlijk zijn, denk ik dan maar. Toch zou je er dan ook voor kunnen kiezen om in plaats van in november te beginnen, gewoon op 6 december en het dan tot februari te laten staan. Maar wie weet doen mensen dat evengoed al, geen idee.

Soms kom ik rond de feestdagen ergens binnen en dan is er zoveel te zien op kerst gebied dat je niet weet waar te kijken, op de één of andere manier vind ik dat dan ook wel weer leuk. Vooral het enthousiasme van sommige mensen over hun eigen kerst decoraties vind ik ook geweldig. Buiten en binnen is er veel werk aan besteed, tot op de toilet aan toe vaak en overal waar je loopt roept een kerstman iets of laat een rendier kop je geweldig schrikken. Ik kan er op dat moment wel van genieten, maar wanneer ik dan een paar uurtjes in zo een overvol kersthuis ben geweest, ben ik altijd blij, wanneer ik weer bij mezelf thuis kom. Hoogstwaarschijnlijk zeggen die mensen weer over mijn huis, dat het met de kerst maar saai versierd is, maar dat vind ik ook prima. Ieder zijn smaak en dat maakt het juist zo leuk.

Vroeger had ik om de haverklap andere kleuren en stijlen in mijn kerstbomen, met als gevolg dat er een overdaad aan kerst versieringen was op een gegeven moment. De meeste stijlen en kleuren bleven dan vervolgens in dozen, jaar na jaar. Goud en brons wat nu een trend is voor 2017, leuk en mooi, maar ik heb het al jaren gehad dus heb dat wel gezien inmiddels. Blauw de andere trend kleur is ook mooi, maar heeft mijn moeder al jaren gehad en soms nog een beetje. Dus achter de trends aanlopen? Nee, sorry tuincentra maar dat doe ik niet meer. Ik heb nu één stijl en af en toe een nieuwe kerstbal of andere decoratie passend bij die zelfde stijl vind ik voldoende. Wanneer de verlichting het begeeft, koop ik nieuwe, wanneer er iets lelijk is geworden gaat het gewoon weg en vervang ik het wel of niet. Maar een tuincentrum ingaan en al die nieuwe trendy kleuren (weer) willen hebben, nee, dat heb ik nu wel achter mij liggen. Ik kan het prachtig vinden en soms zelfs super verleidelijk, maar ik begin er echt niet meer aan. Dus leuk bij een ander, maar niet bij mij.

Toch moet ik wat bekennen, een hele kleine verleiding kon ik echt niet weerstaan. Het ligt nog opgeborgen en ik zal het 6 december neerzetten. Een klein kunst kerstboompje voor de kamer van Lisa in ons huis. Al een paar weken geleden gekocht. Ja, zeker en toen zag ik ook nog schattige kleine lampjes en versieringen, tja, die kon ik ook niet laten liggen en ik ben bang dat het voor de kamer van Lisa hier niet bij blijft. Dus, ik moet bekennen, dat ik mij daar hoogst waarschijnlijk wel zal laten gaan, daar dan toch een beetje van die kermis en poespas. Dat zal voor die kleine juist heel leuk zijn en heel stiekem toch ook een klein beetje voor oma zelf. Alhoewel Lisa ook heel bewonderend kan kijken naar de boom van oma, mag een beetje kleur en kermis bij haar op de kamer dus wel. Maar ook daarmee, huppa, na de feestdagen alles snel weer opgeborgen en verder met de orde van de dag. Voor wie er nog aan moet beginnen, succes met het optuigen van de boom en het huis! Lekker doen of niet doen,  wanneer en wat je zelf wil!

Hits: 169

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.