Ik ken mijn “pappenheimers”……….

Aangezien we beide dagen thuis zijn en de tweede kerstdag met zijn tienen zijn, moest er heel wat ingeslagen worden. Ik laat mij niet gek maken en heb geen zin om stress vol in drukke winkels uren kwijt te zijn. Zonde van de tijd. Dus op deze zondag om half 8 wakker en aan de koffie om de drukte vandaag in de winkels te ontlopen. Om 9 uur gingen de winkels open die wij wilde bezoeken dus huppa vroeg uit de veren………..

Daar gingen we dan  over een stille snelweg, richting Muiden op naar de Liddl en Appie Heijn, parkeerplaats voor de deur en zo heerlijk rustig nog. Het personeel was druk bezig met alles aan te vullen, zich klaarmakend voor een hele drukke dag. Maar daar hadden wij nu geen last van, alles lekker vers en fruitig in de schappen en iedereen nog in een goed humeur. Nog wel, want uit ervaring weet ik dat gaande de dag de irritatie bij zowel de klanten als het personeel begint toe te slaan. Maar daar hebben wij nu geen last van. We laden op ons gemak de kar vol. Waarschijnlijk weer met te veel, want de angst dat je te kort hebt is er bijna altijd, nu dus ook. De ervaring leert, dat je juist altijd te veel hebt, maar goed dat liever dan anders om. Dus laden en laden. Wat een luxe eigenlijk!

Zoals zoveel moeders waarvan de kinderen uit huis zijn,  heb ik zelf vaak de neiging om nog in de “gezin stand” te denken wanneer ik boodschappen doe, maar nu mag dat, nee moet dat zelfs. Mijn hele gezin en aanhang, kleindochter, twee moeders en mijn broer zullen er zijn de tweede dag, dus voor ieder wat lekkers. Die houdt hier niet van en daar juist wel van, dus moeders kent haar “pappenheimers” en zorgt dat er voor een ieder wel iets lekkers bij is. Voor mijn vegetarische (zwangere) dochter wat aparte hapjes gevonden, waar ze uit mag kiezen. Wat overblijft mag ze meenemen, het is zo vervelend wanneer je als vegetariër ergens gaat eten en ze hebben speciaal voor jou van alles gehaald. Super lief, maar dat maakt ook dat ze verwachten dat jij het allemaal dan ook op eet en het liefst nog lekker zal vinden ook. Terwijl de rest van de gasten kunnen pakken wat ze willen of laten staan wat ze niet willen, zonder dat iemand ze daar op aan spreekt of kijkt. Bij haar ligt dat altijd wat moeilijker, dat was al zo toen ze een klein kind was (vanaf haar 8e jaar vegetarisch). Wanneer we ergens gingen eten, zei ik steevast van te voren, dat men geen moeite voor haar hoefde te doen, dat we zelf wel iets zouden meenemen. Eten bij anderen was altijd vervelend voor haar, want ze deden allemaal zo hun best voor haar, te veel soms. We hielden ons hart al vast, wanneer de gastvrouw trots zei dat ze speciaal iets gekocht had. Super lief, maar negen van de tien keer was dat niet iets waar mijn dochter nou gek op was. daarbij vaak nog te veel ook. Dus, tweede kerstdag kan ze lekker zelf kiezen of niet, dat maakt niet uit. Wat over is gaat met haar mee en dan maakt ze zelf wel uit wat ze er mee wil doen.

Ook voor mijn zoon even iets aparts gedaan, die moet namelijk die dag tot 7 uur werken en tegen de tijd dat hij thuis is, zijn wij al lang klaar met gourmetten, anders stort de bijna 3 jaar oude Lisa in. Dus voor hem een heerlijke flinke biefstuk van de haas gehaald bij de, in Almere, wereld beroemde slager, deze vacuüm laten verpakken en weggelegd tot hij ook bij ons is. Stokbrood en kruidenbotertje er bij en hij is helemaal gelukkig dan. Voor de kleine Lisa hebben we ook genoeg, die vindt worstjes, gehaktballetjes en sommige gebakken vis heel lekker, dus dat is er allemaal. Ook mijn moeder doe ik een groot plezier met een lekker stukje zalm of lekkere garnalen om te bakken, dus ook dat is er. Mijn broer en schoonzoon vinden zowiezo vlees en vis lekker, dus die zijn straks ook dik tevreden. Mijn schoondochter en haar moeder lusten graag gehakt en biefstuk, dus ook die komen aan hun trekken. Vooraf een garnalen cocktail en voor de veggie dochter, courgette met geitenkaas uit de oven. Het toetje heb ik lekker simpel gehouden, allemaal kleine verschillende ijs taartjes, dus geen gehannes met het aansnijden en verdelen van de ijstaart of zo. Gewoon iedereen een ijs taartje in de smaak die ze zelf kiezen en ze zijn allemaal happy. Gemak dient de mens zeg ik dan maar.

Ik speur de winkel af en verbaas mij over het grote aanbod, soms is een groot assortiment juist vervelend omdat je dan niet kan kiezen en al snel te veel mee neemt. Ik heb toch geprobeerd mij in te houden, maar ik was samen met mijn partner en ja, die zag ook van alles wat hem wel lekker leek, dus verdwenen er toch weer boodschappen in onze kar, die ik anders niet had meegenomen. Heerlijk dat hij er bij was, want in je eentje zoveel boodschappen mee nemen is niet prettig en af en toe een beetje overleggen is ook gezellig. Maar ik moet zeggen, mijn concentratie werd wel steeds weer verstoord. Ik probeerde logisch te denken, stapje voor stapje zodat ik geen “belangrijke” dingen zou vergeten. Echter wanneer er iemand constant tegen je aanpraat of op dingen wijst, vliegt die concentratie zo tussen de schappen door naar buiten. Wat weer een onrustig gevoel geeft, want er liggen allemaal zaken in de kar die je niet bedacht had, maar wat je moest hebben ligt waarschijnlijk nog in de schappen en loop je zo voorbij? Ach, ik maak me niet te druk, op tweede kerstdag zijn sommige supermarkten gewoon open, dus…..als het moet dan halen we het alsnog.

Goed, alles ingeladen en op naar huis, daar alles weer uitgeladen en jemig, het is best wel veel eigenlijk. Terwijl ik de boodschappen een plek probeer te geven, bedenk ik opeens dat we zelf ook nog heerlijk een kerstdag samen hebben. Dus wat gaan wij dan op die eerste kerstdag eten? Twee dagen gourmet trekt ons totaal niet. We kijken elkaar aan en constateren lachend dat we brood genoeg hebben, lekker beleg ook en dat een gebakken ei ook niet verkeerd is. Ik moet lachen om mijn partner, die kan zich namelijk echt verheugen op een gebakken eitje met spek of zo. Ik maak mij dus om ons zelf totaal niet druk, genoeg in huis en samen lekker op eerste kerstdag een gebakken ei eten, vind ik geen probleem. Mijn partner is daar ook heel gelukkig mee, gelukkiger dan met een uitgebreide kerst maaltijd en heel eerlijk? Ik dus ook, hij happy, ik ook happy. Al met al, ik ben dus klaar voor de kerst en klaar voor mijn pappenheimers!

Allemaal een fijne kerst toegewenst met of zonder pappenheimers!

Hits: 171

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.