Die “rare” baby showers……

Doen jullie nog aan een baby shower of zo? Vroeg laatst iemand aan mij. Uh nee………….. dat doen wij dus niet! Ja zeker, ik ben ook heel blij en trots dat mijn dochter zwanger is…….maar ik hoef dit toch niet te bewijzen met een baby shower? Gelukkig niet!  Wat is dit toch mensen? Tel je niet meer mee, wanneer je geen baby shower voor je dochter of vriendin organiseert of zo? Ook ik begon toch heel even te twijfelen, moest ik dat nou gaan doen of niet? Ook ik zag die leuke baby shower dingetjes liggen, veel heel veel. Zie uitnodigingen en foto’s voorbij komen. Ik heb het er dus  met mijn dochter over gehad en beiden denken wij er het zelfde over……onzin! Voor ons geen baby showers! Waarom? Lees het hier…..

Ik schop nu waarschijnlijk tegen wat schenen aan, maar wil toch even mijn mening hier over kwijt. Natuurlijk moet iedereen het voor zich zelf weten of ze een baby shower willen hebben of organiseren voor een ander, maar wij (mijn dochter en ik) vinden het dus grote onzin. Waarom wij dit vinden? Nou dat zal ik nu even uitleggen.

Een baby shower geeft men over het algemeen in de 7e of uiterlijk 8e maand van een zwangerschap. Mijn dochter heeft tot amper 6 weken voor de uitgerekende datum full time gewerkt en was blij, wanneer ze juist even niets moest. Zij zat echt niet te wachten op een “onverwacht feestje” ter ere van haar zwangerschap, waarin zij in het middelpunt van de belangstelling zou komen te staan. Hoe blij zij ook is met haar zwangerschap en dat is zij en wij ook, zij had daar totaal geen behoefte aan en dat begrijp  en respecteer ik helemaal!

Ook was zij van mening dat dit onzinnig veel geld en moeite kost voor degene die het organiseert en zo een baby shower ook de genodigden vaak op kosten jaagt, omdat zij zich geroepen voelen met cadeautjes aan te komen. Wat zij dan vaak ook weer een keer doen bij het kraam bezoek, omdat ze juist dan niet met lege handen willen komen.

De baby showers welke wij al gezien hebben, daarvan waren er verschillende een beetje of zelfs behoorlijk over de top. Uiteraard kan het ook heel gezellig zijn en snap ik dat het ook heel leuk kan zijn om zoiets voor je dochter, vriendin of zus te regelen. Je bent blij voor haar en wil haar verassen. Snap ik allemaal en is ook je goed recht. De bedoeling is goed ook naar de genodigden toe, maar toch……..

Natuurlijk ziet het er allemaal zo schattig uit en er zijn steeds meer en leukere dingen verkrijgbaar voor de baby showers.  Sommige dingen zijn echt heel schattig, maar je kunt het ook overdrijven. Tijdens de baby showers kwamen er ook soms steeds grotere en duurdere cadeaus via de gasten te voorschijn. Goed bedoeld, daar gaan wij van uit, maar het was soms bijna tot op het genante af, vooral voor degene die al een kleiner cadeautje hadden  gegeven. Geeft ongemakkelijke situaties die nergens voor nodig zijn.

Sommige baby showers zijn zo overdadig aan het worden, met steeds meer en grotere versieringen en decoraties, welke, zoals we allemaal weten, behoorlijk in de prijzen kunnen lopen, dat je je afvraagt voor wie dit nu echt nog leuk is. Wanneer is het genoeg?

Vooral wanneer het geslacht van de baby al bekend is, pakt men vaak overdadig uit met alles in het blauw of rose, alles wat er maar te vinden is en vooral veel snoep, cup cakes, bonbons etc. alles, als er maar rose of blauw op of in zit. Rose en/of blauwe drankjes en wanneer de gasten weg gaan, het liefst ook nog een klein cadeautje in het rose of blauw. Aan het einde van menig baby shower moet er dan ook regelmatig heel veel weg gegooid worden of mee gegeven worden. Het was to much……

Er worden vaak zo veel mogelijk gasten uit genodigd, het liefst alleen vrouwelijke. Prima, maar uitzonderingen daar gelaten, het is heus allemaal niet zo gezellig en eerder een beetje opgeklopt “kijk ons eens leuk bezig zijn” gedoe. Soms zelfs een beetje ongemakkelijk, want de gasten hebben wel iets met de a.s. moeder of oma, maar vaak weinig met elkaar.

Het is voor sommige genodigde zelfs een soort van “moeten” en de meesten hebben er vaak een vreselijke hekel aan wanneer er dan ook nog vaak “stompzinnige” spelletjes gedaan moeten worden. Bijvoorbeeld geblinddoekt babyhapjes proeven, grappig, maar wanneer dit item bij elke baby shower weer gedaan gaat worden, al snel heel saai en absoluut niet lekker. Ik heb gek genoeg nog maar echt heel zelden gehoord dat iemand een baby shower echt leuk had gevonden. Dus why?

Het moet allemaal steeds groter en uitgebreider en bijna een soort van feest worden. Er zullen mensen zijn die dit wel echt heel leuk vinden om te organiseren, maar heel eerlijk? Het is toch bijna niet meer haalbaar, als je niet uitkijkt dan wil de ene de andere overtreffen. Nog groter, nog mooier, nog drukker. Net als ook wel met kinderfeestjes dreigt te gebeuren of al voorkomt. Je zou je bijna schuldig voelen wanneer je daar niet aan kunt of wil voldoen. Heel even heb ook ik getwijfeld dat geef ik eerlijk toe, maar daar pas ik dus voor en mijn dochter gelukkig ook!

Gisteren zat ik naar een uitzending te kijken van vier handen op één buik, waarin ze een jonge zwangere volgen die wat hulp kan gebruiken en dit wordt dan geboden door een “bekende” moeder. Daarin was een zwangere die bij haar moeder in woonde en het gezin was in een zware situatie, dreigende huis uitzetting vanwege schulden etc. Ik weet niet hoeveel honden in huis, waar voor zelfs eten bij de dieren voedselbank moest worden gehaald. Ja, echt mensen, de dieren voedsel bank bestaat ook. Maar wat werd er wel groots georganiseerd? Jullie raden het al….een baby shower met alles er op en er aan. Nou kan ik mij voorstellen dat dit even de gedachte verzet en alles koek en ei lijkt voor een paar uurtjes, maar idioot is dit toch eigenlijk wel. Ook daar was flink uitgepakt met allerlei rose attributen, snoep en koek, noem het maar op. Dit terwijl er zelfs geen nagels waren om aan de jeweetwel te krabben………….of geld om alle honden eten te geven.

Ik gun mijn zwangere dochter al het goeds, meer dan dat zelfs, maar ik hoef dit dus goddank niet te bewijzen met zo een “over de top” baby shower , die iedereen, inclusief mij zelf, op kosten zal jagen. Nou weet ik wel, dat je zou kunnen zeggen, hou het iets minder overdadig en ook dat je op de uitnodigingen kunt zetten dat er geen cadeautjes verwacht worden of maar tot een bepaald bedrag of zo. Dat kan ook, maar die uitnodigingen hebben wij echter nog niet voorbij zien komen. Maar ja, heel eerlijk, dat zou dan nog wel kunnen.

Je zou ook een hele simpele gezellige middag thuis kunnen organiseren met een heel klein groepje goede vriendinnen. Dit simpel aankleden met een paar rose of blauwe dingetjes, hier en daar een ballon en gewoon lekker voor iedereen een gebakje of cupcake. Dat kan ook en is waarschijnlijk vele malen gezelliger en leuker.

Maar heel eerlijk? Waarom in hemelsnaam? Waarom zou je dat nou doen? Om de aanstaande moeder in het zonnetje te zetten en te verwennen, zegt men dan vaak. Maar dat moet die aanstaande moeder dan ook wel willen natuurlijk. Mijn dochter geeft er de voorkeur aan om af en toe wat af te spreken met wat vriendinnen en dan weer met mij, of haar oma of andere bekenden of familie, En dan alleen wanneer zij daarzelf zin in heeft en op die manier heeft ze heel relaxt wat quality time met de mensen die ze wil zien en de rest van de mensen ziet ze na de geboorte van de kleine dan wel.

Ze zou nog wel voor een soort van kraamfeest kunnen kiezen, maar ze weet zelf al heel zeker dat de meeste mensen die ze daar voor zou willen uitnodigen, al op kraam bezoek zullen zijn geweest voor het feest zal plaats vinden. Of dat dan nog zin heeft, is dus iets om over na te denken, het lijkt mij in ieder geval wel een veel beter en leuker idee dan de baby shower.

Wat ik wel zeker weet, ik persoonlijk als trotse en blije oma, ga wel na de geboorte, een lekkere high tea organiseren, met een paar door haar uitgekozen leuke mensen er bij en de kleine ook natuurlijk. Puur omdat ik dat leuk vind, niet omdat het tegenwoordig zo hoort. Dus gewoon pas wanneer mijn dochter er aan toe is, voor de gezelligheid en voor de ontspanning. Zonder al die poespas, zonder cadeautjes. Ik weet zeker dat ik haar daarmee een veel en veel groter plezier doe dan met het organiseren van een baby shower. Voor een ieder die dit wel wil doen, gedaan heeft of aan het overwegen is…..

Prima natuurlijk, je moet gewoon lekker doen wat je wil of niet wil, maar laat je niet over de top heen jagen, hou het leuk en betaalbaar, voor jezelf en de gasten, je hoeft niks te bewijzen er mee namelijk! Hou het echt leuk en gezellig!

Succes!

Hits: 1824

6 gedachten over “Die “rare” baby showers……”

  1. Ik ben het helemaal met jullie eens!!!!
    wat een onzin gedoe!!!
    Elkaar geld uit de zak kloppen omdat IEDEREEN het zo doet!!
    Anneliese en Samantha..ik sta aan jullie kant
    Wat anderen doen? Ook prima!!wij doen lekker niet mee!!!!!

  2. Ik respecteer en deel jullie mening, ben zelf ook geen fan van al die onzin dingen. Toch heb ik laatst een baby shower georganiseerd voor mijn schoondochter voor haar eerste kindje. Daar zit een lang verhaal aan vast na vele miskramen en ellende maar om een lang verhaal kort te maken , heb ik mijn schoondochter gevraagd of ze zo,n shower leuk zou vinden, dus gedaan! We hebben het heel klein gehouden dus geen vriendinnen ,alleen familie die haar het zo gund dus waren we met 10 mensen en natuurlijk omi erbij! Ik moet zeggen dat het heel prachtig was! Geen uitbundige gekke dingen het was meer een mooi onder onsje. Dus zo kan het ook heel mooi zijn!

    1. Hallo Anita, dat is mooi en zoals je zelf al aangegeven hebt, wilde je schoondochter het ook. Fijn dat je dan zo iets kan doen na alle narigheid. Inderdaad kan het heel leuk zijn en hoeft het niet opgeblazen te worden zoals helaas wel vaak en steeds vaker blijkt te gebeuren. Het ging mij er om dat het bijna opgelegd lijkt te worden en waar ik mij dan aan stoor is groter, meer en meer. Natuurlijk zijn er a.s. moeders die dat wel geweldig vinden, maar mijn dochter en ik horen ook andere geluiden van a.s. moeders en genodigden die het helemaal niet zo waarderen. Maar goed, jij hebt een leuke baby shower georganiseerd waar zowel je schoondochter als jij zelf met warme gedachten aan terug denken en dat is belangrijk! Dank je wel voor je reactie!

  3. Voor mijn nichtje die haar dochter alleen gaat grootbrengen hebben we met ooms en tantes en zus ( uit Zweden) een babyshower gehouden,ze wist echt van niets en was er ontzettend blij mee,cadeaus en zelfgemaakte hapjes en een taart prachtig,klein en fijn

    1. Hallo Tanti, dank je wel voor je reactie. Wat fijn dat jullie dit voor haar hebben kunnen doen. Er is ook niks mis met het geven van een baby shower hoor, maar sommige slaan ze vreselijk door daar in en jagen de genodigden op kosten…het ene cadeau moet nog groter en mooier dan het andere, dat vaak vlak voor de geboorte en na de geboorte mogen die zelfde gasten vaak weer komen opdraven met een kraam cadeau…. Het kan ook allemaal inderdaad wat intiemer en kleiner en fijner, maar dat is mijn mening uiteraard. Vriendelijke groet! Oma van Nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.