De “zweet spleet”?

Ja, ik weet het…wij Nederlanders zeiken graag en ook altijd over het weer. Ook nu het al weken lang prachtig weer is.  Een hitte golf zelfs. Gisteren moest ik ergens heen met de bus, bus met airco, dat dan weer wel, maar toch niet iets wat je graag doet met dit weer. De dag begon zo veel belovend. Warm, maar zonder zon, er was wat bewolking en wat wind, dat maakte het heerlijk en ik genoot er van toen ik buiten kwam. Maar gaandeweg kwam die koperen ploert er ook weer bij en werd het toch weer bloedje heet. Ik stond bij de bushalte weg te smelten, toen ik mij realiseerde dat ik het eigenlijk helemaal niet meer zo lekker vond, die warmte…….want wat nu als het echt elke dag zo zou zijn?

Peinzend stapte ik in de koele bus en mijn gedachten gingen opeens naar een leven met maanden lang deze hitte, dag in, dag uit. Ik werd er onpasselijk van, dat zou toch echt helemaal niets voor mij zijn. Ik dacht altijd dat ik het heerlijk zou vinden, maar dat komt door de vakantie ervaringen. Maar dat is dan twee hooguit drie weken en dan weer terug naar grilligere temperaturen. Met je neus op een zwembad of strand, kamer die voor je wordt schoon gemaakt, eten wat voor je is klaar gemaakt, drankjes die worden ingeschonken. Is toch even heel iets anders, als dat je er in woont en werkt. Nu zitten we al weken met fikse warmte en ik moet bekennen dat ik het nu toch echt steeds minder lekker ga vinden. Wij zijn daar gewoon niet voor gemaakt denk ik, ik in ieder geval niet, het is ook echt wennen om het rustig aan te doen (wanneer dit kan) en ik begrijp nu heel goed waarom je in het zuiden de luiken van de huizen dicht ziet en geen mens in de middag op straat. Mijn raam bekleding zit ook al vroeg dicht, voor dat de eerste zonnestralen mijn ramen bereiken en met deze tropische hitte, zie je als het even kan, mij in de middag ook liever niet buiten. Zelfs op het terras is het mij dan nog te heet.

Ik hou van zonnen, maar ook dat doe ik nu absoluut niet. Ik hou het hier gewoon niet vol en verkoeling op en bij het water zoeken, dat doet natuurlijk iedereen al en dat maakt weer dat het overal zo vreselijk druk is, dat je eigenlijk al onderweg er heen er al mee klaar bent. In de schaduw met een bakje water voor je voeten is dan nog een betere optie, of een lekker zwembadje in je tuin in de schaduw wanneer je een tuin hebt. Alles wat verkoeling geeft, aan zetten binnen en met mijn voeten in een bakje water, is voor mij momenteel de meest comfortabele oplossing, lekker drankje er bij en af en toe een waterijsje, niks moeten en dan hou ik het wel een beetje vol. Maar echt lekker? Nee, dat toch absoluut niet.

Maar dan komen de nachten……tot laat (het liefst constant) in de slaapkamer alles open, vin en/of de handige mobiele airco aan in de slaapkamer, dekbed verbannen, haren bij elkaar binden, water op het nacht kastje en maar hopen dat de slaap dan snel zal komen. Nou, dat gaat steeds moeilijker worden, de temperatuur meter geeft 25 graden aan in huis en al lig je dood stil, je voelt dat het zweet langzaam maar zeker uit je stroomt. De hitte zit inmiddels gewoon in de muren, je matras en je kussen of je nu constant lucht of niet. Maar niet klagen, vooral niet klagen want dan voelt het allemaal veel en veel erger……we hebben immers zo een prachtige zomer, je hoeft niet eens meer naar het buitenland. Dus zijn we allemaal al weken tegen elkaar aan het zeggen hoe geweldig deze zomer is, wat we het treffen met het weer bla, bla, bla…..nou dat kan wel wezen, maar ik begin er nu echt van te balen….maar als ik dat zeg, kijken sommige je heel raar aan.

Nou “fuck een duck”, ik ben het nu toch echt zat! Vanmorgen om 6 uur werd ik wakker en daar stond die koperen ploert al weer klaar om zich te laten gelden vandaag.  Mooi om te zien dat wel. Ik heb net lopend een paar boodschapjes gedaan en dacht ga lekker vroeg, dan valt het allemaal nog mee. Nou niet dus, het zweet gutste meteen al van mij af en ik was blij dat ik weer binnen was. De mensen slaan nu ook langzaam om en hier en daar laat men al weten dat het nu toch echt te erg aan het worden is. Net hoorde ik twee vrouwen klagen over de hitte en de ene zei tegen de andere: “Ik heb het nu toch echt wel gehad met die dagelijkse zweetspleet!”.

Nou visualiseer ik vaak alles meteen en dit was geen prettige visualisatie kan ik vertellen. Maar dat ze het zat was, het te lang vindt duren. Dat vind ik dus ook. Ik wil naar temperaturen van maximaal rond de 22 a 23 graden, met normale nacht temperaturen en heel af en toe even een lekker buitje, zodat je ook weer wel dolgelukkig bent met een mooie dag. Zodat je heerlijk gewoon in de zon kan zitten. Dat wil ik! Dit slaat zo dood voor mij, dit is zelfs gewoon heel saai! Ik weet nu ook heel zeker dat ik niet voor een bestaan in een warm land ben gemaakt. Alleen voor op vakantie lekker en leuk, maar met alle respect,  absoluut niet om te leven, ik zou daar toch echt niet gelukkig van worden. En natuurlijk wanneer het straks weer dagen achter elkaar regent, dan baal ik ook weer en zal ik heel even stiekem terug verlangen naar deze periode, maar heel even dan, tot dat die eerste zonnestralen weer komen en dan ben ik weer helemaal gelukkig.

Voorlopig schijnen we het nog met warme tot bloedje hete dagen te moeten doen, heerlijk, wanneer je in eigen land op vakantie bent, maar dat is het ook wel wanneer het ietsje minder is. Al die mensen die in de hitte moeten werken, ouderen, baby’s, zieken, zullen net als ik, heel blij zijn met een ietsje minder, denk ik. Maar dit is Nederland, het land van de extremen dus als het warm is dan slaat het meteen weer door en als ze dan al een buitje voorspellen, dan zal dat vast een flinke en natuurlijk precies op een zaterdag zijn. Pfff zo sneu wanneer je de hele week in de hitte hebt moeten werken. Maar heel eerlijk, ik kan toch echt niet wachten tot dat dit” buitje” gaat komen, kom maar op met die regen, twee buitjes mag ook of een dagje zelfs, vind ik prima, maar dan snel weer weg wezen en niet dagen blijven hangen! Maar wanneer het echt om slaat, dan zal dit wel weer dagen lang regen zijn en verlangen we straks stiekempjes weer naar de “zweet spleet” vrees ik. Allemaal sterkte met de hitte en wie het wel lekker vindt, geniet er maar van. Ik ben in ieder geval vandaag lekker binnen!

Hits: 678

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.