“Grazy” Granny en de internet-gekkies……

Het was weer eens zover, vlak voor mijn korte na-zomer breek, had ik met haar afgesproken na een lange tijd. “Grazy” Granny, wie niet weet wie dat is, moet maar eens kijken bij de blogs van een tijdje geleden. Zoals altijd troffen we elkaar weer op een terras en na een hartelijke begroeting bestelden we allebei een lekker wijntje en staken ons sigaretje op. Ontspannen keken we elkaar even aan en bijna gelijktijdig vroegen we aan elkaar hoe het ging. Haar antwoord was; “Ach het gaat, maar soms komt er iets op je pad wat je even helemaal uit het lood slaat”…..

Nieuwsgierig keek ik haar aan en vroeg wat ze bedoelde. Ze ging er voor zitten en vertelde dat ze nieuws had gekregen dat haar totaal niet beviel en waar ze ook helemaal geen invloed op kon hebben, maar tegelijkertijd er ook eigenlijk verder helemaal niets mee wilde. Het was meer de manier waarop, waar ze de grootste moeite mee had.

Ik keek haar nieuwsgierig aan en vroeg wat ze daarmee bedoelde. Ze zuchtte eens diep en zei: “Net wanneer je denkt dat alles een beetje op de rit komt, krijg je zo een vreemd bericht via het internet, waarvan je wilde dat je het gewoon nooit gelezen had”.

“Ik dacht eerst, dat het een mafkees was, een soort van internet stalker, een aandacht geil persoontje die wat had verzonnen en mij even lekker wilde shockeren en negeerde het gewoon. Maar een tijdje later kreeg ik van een andere kant een uitgebreider bericht over het zelfde van een totaal ander persoon”. Ze nam een flinke slok en een diepe haal van haar sigaret. “ik weet ook niet zo goed waarom mensen iemand op deze manier confronteren met iets wat best wel als een bom kan binnenkomen. Het lijkt wel of ze er plezier in hebben om iemand te shockeren, of ze hebben zelf een rot leven en dan moet een ander zich ook maar rot gaan voelen, of zo iets. Walgelijk om iemand op deze manier te confronteren met iets wat zoveel invloed kan hebben”. Nu werd ik nog nieuwsgieriger en vroeg haar te vertellen waar het over ging.

Ze keek mij recht aan en zei: “Als je al zo nodig met iemand zijn zaken wil bemoeien, heb dan de moed om deze persoon je telefoonnummer te geven en te vragen je te bellen om een afspraak te maken, dan heb je zelf een keus. En dan kan je indien gewenst iemand aankijken en indien nodig vragen stellen of een weerwoord geven. Maar zet niet iets in een berichtje via het internet, alsof je iemand mede wil delen dat je net nieuwe schoenen hebt gekocht”. Ze nam nog een slok en ging verder, met vuur in haar ogen. “Bij mij bereiken ze dan alleen maar dat ik degene die het bericht stuurt een rare, zieke bemoeial zal vinden, die ik bij nader inzien, zeker niet serieus zal nemen”. Weer een grote slok, ik wenk de serveerster en vraag om nog twee wijntjes. Ondertussen gaat ze verder.

“ik had nogal een stress volle periode achter de rug, waar ik je later meer over zal vertellen en was even lekker 2 weken naar Texel, om mijn gedachten te verzetten en even tot rust te komen. ‘s avonds checkte ik mijn berichten en mail en zag een berichtje van een vreemde. Opende het en er stond een heel vreemd bericht, een bericht over één van mijn kinderen. Ik schrok en las het snel, wat was dit nu? Het ging over mijn dochter, die had volgens deze persoon een buiten echtelijke relatie met iemand die ook een partner heeft. Ze hadden haar gewaarschuwd hier mee op te houden om dat ze anders haar partner en haar familie op de hoogte zouden stellen. Maar ze waren door haar geblokkeerd en bij haar partner ook, dus kozen ze er voor om dan de moeder hier maar mee lastig te vallen. Nou ken ik mijn dochter heel goed en weet dat wanneer ik haar zou confronteren, als ik dat al zou willen, maar haar recht aankijk, ik direct door heb of ze liegt tegen mij. Ik kon er dus op Texel niets mee. Ik moest wachten tot ik terug was en maakte mij ernstig zorgen over dat lieve gezinnetje van haar. Mijn kleinkind en haar partner, natuurlijk was het ook daar niet altijd koek en ei, maar juist de laatste tijd ging het naar mijn gevoel heel goed tussen hun en daar was ik heel blij mee omdat ik mijn kleinkind zo graag een stabiele vader en moeder gun. Dit gooide echter alles op zijn kop en ik werd super kwaad op degene die dit bericht had gestuurd. Het lef alleen al!”

ik kon mij heel goed voor stellen wat ze bedoelde, door zo een bericht komt je leven een beetje wankel te staan. Je ziet in gedachten het gezinnetje waar je zo veel om geeft al uit elkaar vallen. Maar ook het idee dat iemand die alleen maar bevriend is met degene wie het dan zou betreffen, je zo een ingrijpend rot bericht durft te sturen, een bericht wat een gezin kapot kan maken, puur om een ander te behagen, uit bemoeizucht of om te genieten van de schade die dit iemand kan aanbrengen. Ik begreep haar volledig, haar woede en frustratie waren gepast vond ik. Ze ging weer verder zonder mij om commentaar te vragen, ik nam ook een slokje van mijn wijn en luisterde. “Ik werd eerst heel kwaad op degene die het bericht had gestuurd en daarna ook op mijn dochter, zij was in het bericht afgespiegeld als iemand die ik zo totaal niet ken, maar even schoot het door mijn hoofd dat het misschien wel waar was en wat dan? Ik lag er wakker van en een soort van paniek sloeg mij om het hart, want mijn gedachten gingen meer naar mijn kleinkind, dat kind is zo gek met beide ouders, dat mocht door niks en niemand in gevaar gebracht worden. Ik zou alles wat in mij macht ligt doen om dat te voorkomen, als het nodig mocht zijn zelfs vechten als een leeuwin er voor. Maar eerst moest ik toch echt met mijn dochter spreken en haar aankijken bij mijn confronterende vragen. Je begrijpt dat mijn verblijf op Texel behoorlijk beschadigd was hier door”.

“Goed, ik kwam dus thuis en belde direct mijn dochter op en vroeg haar zo snel als mogelijk te komen. Ze vroeg waarom en ik zei haar alleen maar dat ik hoognodig iets aan haar moest vragen. Toen ze kwam, begroette ze mij allereerst hartelijk en ging zitten, ik ging recht tegenover haar zitten en stelde haar wat vragen over haar relatie, een beetje vreemd keek zij mij aan maar gaf wel antwoord en vroeg waarom ik dit wilde weten. Vervolgens liet ik haar het bericht lezen en vroeg toen wat zij hier op te zeggen had. Mijn hart bonkte in mijn keel. Ze reageerde verontwaardigd en daarna bozig en zei dat ze dit heel laag vond om mij daar zo mee lastig te vallen.  Als ik dat al had moeten weten, dan had ik dat via haar zelf moeten horen en niet via via, dat recht heeft niemand! Ze had inderdaad een periode een slechte relatie gehad met mijn schoonzoon en was toen iemand tegen gekomen waar ze het goed mee kon vinden. Deze persoon wist dat ze een partner en een kind had, maar wilde toch graag met haar zijn. Mijn dochter wist niet dat hij ook een partner had, daar kwam ze later achter en heeft het contact toen meteen verbroken. Wat hij ook eigenlijk meteen had moeten doen toen hij hoorde dat zij een partner had. Alle twee schuldig dus. Mijn dochter kwam gelukkig tot inkeer en besloot voor haar jonge gezin te gaan. Gelukkig heeft ze toen wel aan mijn schoonzoon opgebiecht dat ze iemand had ontmoet en daar best wel heel gek mee was geweest, maar nu tot inzicht was gekomen en bij hem wilde blijven, dat deed hem uiteraard wel verdriet, maar ze besloten gelukkig om toch samen te blijven en te vechten voor hun relatie en hun kind. Gelukkig gaat het nu wel goed tussen hun en dat mag niks en niemand verstoren”.

“Ik haalde opgelucht adem, dat mijn schoonzoon op de hoogte was. Want dit soort mensen vallen anderen lastig via internet en als ze mij lastig vallen, wie dan nog meer? Het zou de doodsteek voor een gezinnetje kunnen betekenen dit soort berichten. Ik keek mijn dochter aan en vroeg haar nogmaals of het echt allemaal waar was, of het echt over was, er niets meer was wat zij verzweeg en ze bevestigde dat en maakte haar verontschuldigingen dat ik er op zo een nare manier in betrokken was geraakt. Twee zieke geesten die via internet iemand lastig vallen met dit soort berichten, die in dit geval deels op de waarheid bleken te berusten, maar waar mijn dochter mij niet mee wilde bezwaren en dat is haar goed recht. Mijn dochter gaf aan dat de man die het betrof het liefst verder met haar had gegaan en er nu dus daarom alles aan zou doen om haar relatie stuk te maken, dom van hem want ze had hem al gezegd dat ze koos voor haar huidige partner en haar jonge gezin. Maar daar blijkt geen respect voor te zijn, totaal niet en vindt men het nodig om mijn dochter door het slijk te halen, haar jonge gezin kapot te maken. Nou dan hebben ze aan mij een goede hoor! Ik steun mijn dochter en met name haar gezin door dik en dun, wat ze ook gedaan mocht hebben en zij verder mochten sturen en over haar zeggen,  maar het irriteert mij wel dat iemand denkt dat ze het recht hebben om jou daar mee lastig te vallen, snap je dat?”.

Ja, natuurlijk snap ik dat. Mensen moeten zich eens realiseren dat je niet zomaar alles via internet bij een ander moet neer gooien. Zich niet overal mee moeten bemoeien ook en als ze dat dan wel zo nodig menen te moeten doen, laat ze dan de moed hebben dit face to face te doen. Heb eens een beetje respect voor een ander, val een moeder/vader niet lastig via het internet over haar/zijn kinderen, wat ze ook wel of niet mochten hebben gedaan. Wat je er ook van vindt, begrijp dat dit niet de manier is om iemand te confronteren of lastig te vallen. Want dat is het, waar het ook over mocht gaan, wees dan zo moedig om je telefoonnummer te geven, dan kan de persoon die je lastig valt er zelf voor kiezen of zij/hij het wel wil horen. Maar laat elkaar met rust!!!!

“Grazy Granny’ is haar frustratie nu kwijt en leunt achter over, neemt weer een flinke slok en een nieuwe sigaret. Ze glimlacht een beetje en zegt; “ik vind dit zo laag om iemand op deze manier lastig te vallen, dat ik heb besloten om niet te reageren, het naast mij te gooien en de personen te blokkeren. Dit respectloos level wil ik niets mee te maken hebben en ik zal ten alle tijden mijn dochter en haar gezin steunen, alle anderen zoeken hun eigen shit maar uit, maar maak er niet mijn shit van!”.

Ik glimlach terug en ben het volledig met haar eens, maar dat dit soort berichten er even in hakken dat begrijp ik ook. Ik vraag mij dan altijd af wat iemand er mee probeert te bereiken, volgens mij bereik je vaak het tegenovergestelde. Dat gebeurde bij “Grazy Granny”, maar dat zou bij mij zeker ook zo zijn. Blokkeren dat soort mensen en verder met de orde van de dag, er ver en ver boven gaan staan en never het vertrouwen in je eigen kinderen verliezen, wat er ook over ze gezegd of geschreven mag worden. Waar mogelijk vechten voor de gezinnetjes waar je kleinkinderen in opgroeien en de rest van de internet gekkies lekker links laten liggen. Ik zeg haar dit ook en krijg een grote glimlach. Ze zei; “Ik dacht op Texel ook nog aan jou, jij zou ook woest worden, ook eerst je kind confronteren en daarna het naast je neer gooien. Op die manier heeft de boodschapper dus totaal niks bereikt en zo hoort het ook!”. We heffen het glas en proosten: “Op de internet gekkies, dat ze maar hun verstand mogen gaan gebruiken!” Nemen een slok, maken een nieuwe afspraak en gaan ieder weer onze eigen weg…..de enige juiste weg!

Hits: 141

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.