U blijft anoniem hoor…..ja, aan mijn hoela!!!

Het is mij nu al een paar keer overkomen dat mij gevraagd is via een brief  of mail, om mee te werken aan een soort van enquete of onderzoek, met daarbij de verzekering dat dit geheel anoniem zal zijn en blijven. Of ik dan wel even wil inloggen en een bepaalde code wil invoeren om vervolgens de meest uiteenlopende vragen te beantwoorden. Vaak zegt men er dan nog bij dat ik geselecteerd ben uit een grote groep (alsof dit een eer is) en dat dit slechts een paar minuten van mijn tijd zal kosten. Ik heb hier niet om gevraagd en raak in plaats van vereerd eerder al licht geïrriteerd, dat men mij lastig valt. laat staan dat ik de moeite neem om in te loggen. Dus doe daaraan standaard absoluut niet mee, negeer zo een brief gewoon……maar dan…..

Dan krijg je na enige tijd weer een nieuwe brief of mail, met de opmerking dat ze nog niets hebben ontvangen en ik het wellicht vergeten ben en opnieuw het verzoek om mee te werken aan het onderzoek of de enquete.Het is belangrijk zegt men dan, anoniem en kost maar even van je tijd. De ergernis komt nogmaals bij mij omhoog en negeer deze brief of dit mailtje vervolgens weer. Opvallend is, dat wanneer je dit doet er enige tijd later gewoon weer een herinnering komt met weer dezelfde tekst en weer het verzoek om anoniem mee te doen.

Waar haalt men de arrogantie vandaan om te denken dat ik een min of meer seniel persoon ben, die tot 2 keer toe ben vergeten om mee te doen. Als ik zo vergeetachtig ben, wat voor belang hebben mijn antwoorden dan. Ben ik nou gek, of hoe zit dit? Anoniem? Hoe weten ze dan dat ik niet heb meegedaan? Er hangt duidelijk een code aan mijn naam, dus wanneer deze code niet inlogt en meewerkt, dan sturen we gewoon een reminder en als dat niet helpt dan doen we dit gewoon nog een keer. Net zo lang tot we onze antwoorden krijgen.

Het is voor hun belangrijk, maar niet voor mij. Ik heb geen enkele behoefte om waar dan ook aan mee te werken, tenzij ik daar zelf voor gekozen heb. Wie geeft mij de garantie dat er met mijn antwoorden niets zal worden gedaan? Wie lezen mijn reacties? Wat doet men hier verder mee? Telefonisch mag men niet meer ongevraagd lastig gevallen worden, dat is prettig, maar ik vind dit minstens zo irritant. Onderzoeken naar allerlei situaties kunnen van belang zijn, maar wanneer mensen niet reageren op een eerste verzoek, is dit waarschijnlijk een signaal en laat ze dan verdorie met rust!

Ik raak er helemaal dwars van en krijg de neiging om juist het tegenovergestelde te gaan antwoorden dan wat ik normaal zou doen, puur om dwars te gaan liggen. Een tijdje terug had ik zo een verzoek ontvangen en genegeerd. Tot twee keer toe vond men het nodig om mij er aan te helpen denken dat ik nog niet mee had gedaan en vervolgens kreeg ik een brief met daarin bijgesloten een formulier met vragen. Dit waarschijnlijk voor het geval ik niet capabel zou zijn om digitaal mee te werken. Ik mocht de vragen dus met een pen invullen en naar een antwoordnummer toe sturen. OMG! Te gek voor woorden!

Ik keek met verbazing naar dit formulier en vroeg mij af of ze dit ook gecodeerd hadden. En ja hoor, er stond een soort van barcode op en het laat zich raden aan wie die gelinkt stond…..Anoniem? Aan mijn hoela, niks anoniem aan dus…..

Nu heb ik weer zo een brief via een gemeentelijk onderzoek en ja hoor…..ik ben weer geselecteerd (hoera!), kan anoniem inloggen met die en die code, bla, bla bla, lik mijn hoela. Ik heb de brief uit pure irritatie linea recta  impulsief in de prullenbak gegooid.

Het is dat de vuilniszak al weg is, anders had ik de brief er eigenlijk nog liever uit gevist en met koffie en afvalvlekken erop geretourneerd met daarop de tekst dat ik niet wens mee te werken en absoluut niet meer lastig gevallen wens te worden…..afzender: A. NONIEM!

Hits: 149

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.