Kerst kaart wel of niet?

De laatste jaren heb ik telkens weer het zelfde dilemma, kerst kaarten versturen of niet? Vroeger haalde ik al vrij vroeg de kaarten en kerst zegels en ergens rond de 10e december ging ik een avondje zitten schrijven. Het adres boek bleef op deze manier wel up to date en net als je dacht dat je niemand was vergeten, waren dat de eerste kaarten die bij je op de mat vielen. Ook van degene waarvan je dacht: “ach, die zie en spreek ik nooit meer, laat maar een keer dit jaar”, dachten die mensen er anders over en juist die mensen stuurden al vrij vroeg wel een kaart.

Elke keer ging ik weer overstag en stuurde dan ook maar weer. Met een (toen nog) grote familie en kennissen/vrienden kring waren dat bij elkaar heel wat kaarten. Buiten alle moeite, waren de kosten uiteindelijk ook niet gering. Op een gegeven moment heb ik heel selectief kaarten verstuurd en al gaf mij dit een vreemd schuld gevoel wanneer ik van mensen een kaartje kreeg die ik niet had gestuurd, ik zette door. Behalve bij hoog bejaarde tantes en ooms, dat kon ik toch echt niet over mijn hart verkrijgen.

Langzaam werden de kaarten die ik ontving wel steeds minder en hoefde ik dus ook steeds minder te versturen. Er waren ook helaas mensen weg gevallen, de familie werd langzaam maar zeker kleiner. Maar het was ook al snel duidelijk dat de meeste mensen alleen kaarten versturen als zij er zelf eerst eentje hebben gehad. Daar lette ik vroeger nooit op, ik had zo een vast adres bestand en die stuurde ik en als ik er een keer geen eentje terug kreeg (als mij dat al was opgevallen) dan stuurde ik dat jaar er op toch weer. Daar was ik niet zo moeilijk in. Maar dat ligt bij veel mensen anders blijkt wel.

Dit jaar? Dit jaar heb ik nog geen enkele kaart verstuurd en zelfs geen kerst zegel gehaald. Ik ben benieuwd of ik dit vol ga houden.

Alleen beneden bij ons in de gezamenlijke entree heb ik een kaartje tussen alle andere kaarten gehangen. En ik neem er volgende week eentje mee voor mijn geestelijke gehandicapte neef die dan jarig is. Kan hij de kaart ophangen in zijn kamer. Verder? Nada, noppes……….het geeft opluchting en het voelt vreemd.

Gelukkig heb ik zelf tot op heden ook nog geen enkele kaart binnen, maar dat zal één dezer dagen heus wel gebeuren. Ik bekijk gewoon van wie deze af komen en beslis dan pas of ik alsnog een kaartje stuur. Ik wil uiteraard niemand kwetsen dus daar hangt het vanaf. Misschien bel ik die persoon zelfs wel even om persoonlijk de beste wensen te doen, het hangt er van af wie het is en wat mijn band met deze persoon is. Op die manier kan het natuurlijk ook!

Hoe gezellig ik het vroeger ook vond om al die kaarten op te hangen, hoe meer hoe leuker, nu krijgen ze een plekje in de gang, want ik vind het eerder rommelig dan gezellig staan. Elk jaar is het gelukkig minder geworden met de kaarten en ik ga er dan ook van uit dat dit ook het geval zal zijn dit jaar. En dit klinkt waarschijnlijk ondankbaar, maar ik hoop het meer eigenlijk, het liefst geen 1 kaart meer.

De meeste mensen die ik ken zitten op sociaal media en ik zie daar de eerste kerst en nieuw jaars wensen al voor bij komen. Ik moet bekennen, dat dit heel gezellig staat, maar weer voel ik de verplichting om er op te reageren en hun op mijn beurt ook alle goeds toe te wensen.

Ik opende vanmorgen mijn face book pagina en daar rolde er al weer een aantal voorbij, voor dat ik er erg in had, was ik zeker minstens een half uur bezig met daar op te reageren en twijfelde zelfs al even of ik dit bij sommige niet al eerder gedaan had.

Ook nu voel ik mij bijna verplicht om ook een kerstwens namens mij zelf en mijn partner op mijn Face Book pagina te plaatsen, ik ben er nog niet helemaal uit hoe en of ik dit ook ga doen dit jaar. Goed bedoeld uiteraard, leuk en gezellig maar ook weer zo vervelend voor iedereen die zich verplicht voelt om daar op te gaan reageren.

Aan de andere kant kun je jezelf afvragen waarom dit nu zo een probleem is, kaarten versturen of reageren op digitale wensen. Het is ook geen probleem, afgezien van de kosten en/of tijd die er in gaat zitten, want je wenst ook echt iedereen alle goeds toe en vind het ook fijn dat ze dat jou en je familie ook toe wensen.

Maar toch…..ik ben er heel eerlijk gezegd wel even klaar mee. Waarschijnlijk komt dit ook doordat je door de sociale media goed op de hoogte kan blijven van het wel en wee van mensen dichtbij je en wat verder af. Vroeger was het alleen een verjaardags kaart, vakantie kaart of kerst kaart en dat was het dan. Wanneer er iemand ging trouwen of was overleden dan zag je al die mensen vaak voor het eerst sinds jaren weer en sprak je meestal af dat er nu toch echt snel een keertje moest worden afgesproken, wat vervolgens nooit meer gebeurde. Dan was het dus soms best wel leuk om een kerst kaart te ontvangen, dan hoorde je nog eens wat van elkaar. Ik denk dat dat het is….

Dus …ik wacht af of ik kerst kaarten krijg en of ik dan ook toch weer terug stuur. Weet je wat? Eer zijn veel ergere dingen dan dit, lekker belangrijk ook, dus ik zet toch maar wel een digitale wens neer op Social Media, beantwoord alle door anderen geplaatste reacties ook en maak helemaal nergens meer een probleem van.

Kerst kaart of niet,  dat moet iedereen lekker voor zich zelf weten. Ik wens iedereen nu alvast een super fijne kerst toe en een gelukkig en vooral gezond 2020.

Hits: 238

2 gedachten over “Kerst kaart wel of niet?”

  1. Hallo oma ten eerste hele fijne feestdagen en een heel mooi 2020
    Weer zo,n mooi verhaal van u
    Ik verstuur nog steeds kaarten ik vind het zo fijn om te doen en ook om ze te krijgen ook hier word het elk jaar minder hoor maar ik blijf het doen

    1. Dank je wel Geertje eiting en voor jou ook de beste wensen alvast. Dank je wel voor je compliment en als jij er plezier in hebt om kaartje te sturen en te ontvangen dan moet je dat lekker blijven doen hoor! Groetjes, Oma van Nu 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.