Vol verwachting klopt mijn hart….

Tja, het is bijna weer zo ver…5 december. Wij zitten nu als opa en oma weer midden in de kleine “zwaar gelovige” kinderen en ik moet bekennen dat dit echt heel erg leuk is. Ik zie onze kinderen, dus de pappa en mamma van de kleintjes hier dan ook met volle teugen van genieten, net als wij vroeger van hun deden….toch een hele leuke periode, al is het de laatste tijd wel anders dan anders en dit jaar al helemaal…..

Zolang je eigen kinderen nog geloofden in Sinterklaas, dan vierde je dit gewoon en genoot je van hun goed gelovigheid en alles er om heen. De viering van Sint had dan echt wel een hoofdrol in december en als ze geluk hadden kregen ze onder de kerstboom ook nog eens een cadeautje, maar de focus lag bij ons dan toch het meest op het sint vieren.

Maar zodra ze van hun “geloof” af vielen, stopte dit en was de focus meer op de kerst. Heel soms nog even na sputteren met lootjes trekken en surprise maken, chocolade letter en verse warme chocolademelk, leuk, maar zo belangrijk als het ooit was….nee, die tijd was dan echt voorbij. Sint vieren was opeens helemaal niet meer belangrijk en vaak dacht je er zelfs niet eens meer aan.

Alhoewel bij mij altijd pas de kerst versiering wel pas te voor schijn werd gehaald na 5 december, een soort van raar respect en traditie eigenlijk. Dit doe ik dus nog steeds.

Sint speelde even verder amper tot geen rol meer.

Tot dat de kleinkinderen zijn geboren en een leeftijd bereiken dat Sint wel weer gevierd kan worden. Pats boem, dan zit je er opeens weer midden in, maar nu niet als ouders maar als opa en oma.

Je geniet weer van de aankomst van de sint en vooral van de opwinding daar over bij de kleintjes, het zingen bij de schoentjes en de nieuwsgierigheid ‘s morgens of er iets in zal zitten en wat dat dan wel mag zijn. Heerlijk dat je dan weer in de “herhaling” mag. SUPER!!!

Ik ga hier de discussie over zwarte Piet of niet, absoluut niet aan. Ben daar een beetje moe van geworden, voor en tegen standers zijn mij vaak een beetje te veel aan het doordraven en moeten er zo nodig ook elke keer weer wat over zeggen.

Prima, je mag je mening hebben, heb ik ook, maar val mij daar verder niet meer mee lastig, ik wil het Sinterklaas feest gewoon weer onbevangen vieren, zoals ik en velen met mij dit altijd hebben mogen doen.

Ik kan mij wel heel goed voorstellen dat wanneer je geen kinderen/kleinkinderen hebt of er andere omstandigheden zijn, het voor jou niet zo hoeft. Daar heb ik alle begrip voor. Maar waar ik mij best wel aan behoorlijk aan erger, zijn degene  die nu ook opeens wat tegen het vieren van de Sint hebben,  terwijl zij  dit vaak zelf wel jaren achtereen leuk hebben mogen en kunnen  vieren met hun eigen (klein) kinderen.

Maar deze “geloven” nu niet meer dus dan kunnen zij wel erg makkelijk roepen dat het van hun eigenlijk wel afgeschaft mag worden…..lekker makkelijk dan om te roepen toch?

Hou gewoon allemaal eens op met dat zeuren en laat mensen die dit wel leuk vinden om te vieren, gewoon lekker een leuke Sint tijd met hun (klein) kinderen beleven, zoals jij dat waarschijnlijk zelf ook ooit hebt gedaan. Als jij er niks mee hebt of ooit hebt gehad, prima, vier je het lekker niet!

Ik ga dit volgende week in ieder geval wel weer doen! Juist nu is een beetje vrolijkheid en het genieten van de kindersmoeltjes onontbeerlijk!

Helaas vieren wij het niet met alle kleinkinderen (gelovig of niet) en de familie er om heen, zoals ik wel eerst (voor corona) van plan was, maar in een hele kleine setting. Dit kan nu niet anders vanwege de corona beperkingen, we hanteren wel de  nodige maatregelen, maar we gaan het zeker weten wel vieren!

Vol verwachting klopt mijn hart! Voor degene die er wel wat aan gaan doen, stay safe en geniet er van!

Hits: 109

2 gedachten over “Vol verwachting klopt mijn hart….”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.