Eitje met een rietje?

Eitje?

Wanneer je aan Pasen denkt, kom je al snel op allerlei paas ei ervaringen uit. Ik zie mij zelf weer als grote zus met mijn jongste broertje (12 jaar verschil) in het bos in Garderen (waar we op een camping stonden) zoeken naar Paas eieren, ik was door mijn ouders als vrijwilligster aangewezen om mee te gaan samen met mijn kleine broertje, met…

eier zoeken

…dit jaarlijks geoarganiseerde evenement en vroeg mij dan altijd af, waarom dit nou toch altijd zo achterlijk vroeg moest.
Jaren later liep ik dus weer in dat zelfde bos (jaja, weer zo achterlijk vroeg ook) maar nu met mijn eigen kinderen. Net als mijn broertje vonden ook zij dit geweldig! En ikke? Ik vond het nog altijd vreselijk! Vraag mij niet waarom. Maar ik haatte het zelfs, ondanks het plezier van de kinderen. Plezier, maar ook het verdriet wanneer ze geen of niet genoeg eieren konden vinden omdat er altijd minstens één bijdehandje bij was die als een gek door het bos rende en alle eieren in zijn/haar mandje gooide of nog erger, zelfs uit het mandje van een ander haalde. Pfffffff, niet alle maar sommige begeleiders lachten daar om of keken dan gewoon een andere kant op, sommige wezen zelfs stiekem aan waar er eieren lagen, haatte ik het daarom? Geen idee! Maakt ook niet uit.

Gelukkig waren er op een gegeven moment genoeg familie leden die het wel leuk vonden om met mijn kids mee te gaan en kon ik op mijn gemak de caravan opruimen en de paas ontbijt tafel dekken, onder het genot van een kop koffie. Eieren zoeken in het koude vochtige bos heb ik daarna gelukkig nooit meer hoeven doen!

Opeens denk ik ook terug aan die keer, volgens mij in 1990, dat ik besloot met mijn kinderen eieren niet alleen te beschilderen, maar ook eens echt uit te blazen om in takken te kunnen op hangen. Er waren toen nog niet zo erg veel leuke paas versieringen te koop zoals nu en het leek me ook leuk om dit te doen. Hahahaha, wat een idee! Crea Bea in de bocht! Ik had het nog nooit gedaan en kon ook niet even op You Tube of zo kijken hoe je dit het beste kon doen. Na dit eerst zelf uit geprobeerd te hebben (ik dacht eerst met een rietje hahahaha) met als gevolg dat ik ei-snot overal had zitten, ook in mijn mond, maar uiteindelijk lukte het! Maar om nou te zeggen dat het een “eitje” was, nou nee!

eier struis

Maar toch met de kinderen (7 en 3 jaar oud) gaan zitten en heel voorzichtig en geduldig ze weten te begeleiden in dit moeilijke, vooral rommelige, maar wel leuke project. Rauwe eieren en kinderhandjes? Ei struis, rietjes? Tja wat zal ik er verder nog over zeggen? We hebben er toen toch een stuk of 6 goed voor elkaar gekregen en de kinderen vonden het leuk! Het kostte mij minstens 2 dozen eieren, een hoop schoonmaakwerk, mijn hele voorraad geduld, maar het resultaat was echt geweldig! Dat er tijdens het versieren van een uitgeblazen ei, net iets te hard geknepen werd door een kinderhandje….ach…kon gebeuren. Dat een prachtig uitgeblazen en versierd ei van tafel afrolde op de plavuizen vloer….tja, ook dat kon gebeuren.

Jaren lang hebben we deze eieren heel zorgvuldig bewaard, goed verpakt in een speciaal doosje en gingen ze elke Pasen traditie getrouw weer netjes de paastakken in. Of ze nou echt mooi waren of niet, voor mij en de kids waren het de aller mooiste eieren die je maar kon vinden!

12825774_921879247933382_1532747901_n(1)

Ik heb er na al die jaren, nog steeds drie van over en twee er van hangen nu weer in de paastakken. Toen ik ze er vorige week na heel lange tijd weer eens in hing, zag ik ze in gedachten weer allebei zitten en ik moest stiekem weer lachen om mijn gestuntel, ik zag mijn zoon en dochter weer voor mij, onder het ei-snot, maar wel heel trots en mijn hart stroomde over van liefde, het zijn nog steeds de mooiste paas eieren die je maar kunt bedenken!

Fijne Paasdagen allemaal!

Hits: 185

Een gedachte over “Eitje met een rietje?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.